Site pictogram Movie Addicts

Kerstanimatie tip top 5

Rond kerst worden de zwaarste animatie wapens weer tevoorschijn getoverd om hele gezinnen naar de bioscoop te lokken, overigens met wisselend succes. Sommige, omdat ze gewoon niet zo goed zijn en andere, omdat ze misschien net niet datgene doen wat ze beloven en dat is de kijkers betoveren. Hieronder een top 5 van animatie films met een kerstthema die we het aanzien zeker waard vinden of volgens ons gewoonweg pareltjes zijn.

1. A Nightmare Before Christmas Mijn Cijfer: 9

Het verhaal gaat over Jack Skelington, het figuur die al jaren verantwoordelijk is voor een succesvol Halloween (sinds Oogie Boogie van het toneel is verdwenen). Echter naar weer een succesvol jaar wilt Jack iets nieuws, iets anders en hij komt op het lumineuze idee om kerst op zich te nemen na een bezoek aan Christmastown. Hij laat de Kerstman ontvoeren en opsluiten en gaat met frisse moed aan de slag om een nieuw soort kerstmis naar de aarde te brengen. Al snel word duidelijk dat zijn visie en van iedereen in Halloweentown niet echt overeenkomt met wat wij van kerstmis verwachten. De dreiging van een terug keer van Oogie Boogie ligt ook op de loer, samen met een mislukte Kerst. Lukt het Jack om alles goed te maken en tevens hetgeen wat hij echt miste in zijn leven te vinden? In dit werkelijk prachtig vormgegeven sprookje word je meegezogen en betoverd door prachtige stop motion animatie en een mooi verhaal met wat duistere humor. Ook de liedjes werken goed, enige minpuntje voor mensen met een gezin de allerkleinste zullen deze film echt te eng vinden, maar voor volwassenen is dit denk ik toch het mooiste wat kerst animatie te bieden heeft.

Fun Fact: op de middelbare school gingen 2 klasgenoten van mij naar de bioscoop in de veronderstelling de nieuwe Freddy Kruger te zien. Toen de Bios eenmaal volliep met kinderen begonnen ze toch te twijfelen, maar over de film waren ze niettemin lyrisch.

2. Arthur Christmas Mijn Cijfer: 8

Een zeer nieuwe, maar niettemin zeer leuke film over de familie van de Kerstman. In deze film wordt aan het begin al meteen de vraag gesteld hoe de kerstman het toch elk jaar voor elkaar krijgt alle pakketjes overal in 1 nacht afgeleverd te krijgen. Wat volgt is een magische en met militaire precisie uitgevoerde missie met behulp van de allernieuwste snufjes. Verder zien we de 2 zoons van de Kerstman, waarvan Steve de gedoodverfde opvolger gaat worden (en al de operatie grotendeels leidt) en de ander Arthur een beetje een kneus is. Het is dit jaar het 70ste dienstjaar en dat houdt in dat de huidige Kerstman met pensioen gaat, maar uiteraard nu gaat er iets mis. 1 pakje van de zoveel miljard blijft achter en wordt niet bezorgd en dit zorgt er mede voor dat de onderlinge relaties tussen de zoons en de Kerstman en zijn vader (jaja opa leeft ook nog) op scherp komt te staan, daar Arthur alles op alles wil zetten dit laatste pakketje te bezorgen. Wederom een film die iets magisch van kerst weet over te brengen en de familie perikelen van het gezin Christmas zorgen voor de lach. Deze film gemaakt door Aardman Studio’s, mede verantwoordelijk voor parels als Chicken Run en de Wallis & Grommit films, laat zien dat zij ook zonder klei zeer mooie animatie films kunnen maken (Flushed Away was dus geen toevalstreffer).

 

3. A Christmas Carol (2009) Mijn cijfer: 7,5

Meneer Zemeckis probeerde het weer met motion capturing een animatie film van de grond krijgen en het moet gezegd worden, het is alweer een stap verder dan the Polar Express. Over het verhaal hoeven we weinig kwijt, daar is iedereen wel bekend mee. Echter hoe dit verhaal tot leven komt is wel weer prachtig. Jim Carrey die met verve de hoofdrol vertolkt en tevens meerder stemmen doet, zoals wel meerder acteurs. Het enige jammere is dat door alle special effects het verhaal wat meer op de achtergrond verdwijnt, maar wanneer je je niet al teveel laat afleiden kom je tot de ontdekking dat ook alle stemacteurs puik werk afleveren. Een zeer leuke film die er bovendien prachtig uitziet, maar waar het overbekende verhaal een beetje naar de achtergrond gedrukt wordt.

4. The Muppets Christmas Carol Mijn Cijfer: 7,5

Jaja, het is een beetje vals spelen, maar ik vind een film met poppen meer animatie dan gewoon een speelfilm en helemaal de Muppets zijn natuurlijk heel cartoonesk. Het aloude verhaal van Ebenezer Scrooge aangekleed met alle bekende Muppets, wat zorgt voor melige chaos, maar waar het verhaal wel gevolgd wordt. Dit was de eerste film na het overlijden van de originele makers van the Muppet show, maar de opvolgers weten er weer een heerlijke Muppetfilm van te maken, iets wat daarna zelden meer gelukt was tot een paar jaar terug onder leiding van Jason Segel met een nieuwe tv serie als gevolg.

5. Rise of the Guardians Mijn Cijfer: 7,5

Een enerverend avontuur met Jack Vorst in het middelpunt. Wanneer the Guardians bestaand uit de Tandenfee, de Paashaas, Klaas Vaak en de Kerstman een nieuwe dreiging het hoofd moeten bieden vragen ze Jack Vorst om hulp. Maar deze Jack trapt liever lol en is onzichtbaar gezien niemand in hem gelooft. Wanneer the Guardians echter het onderspit dreigen te delven moet Jack toch het geloof in zichzelf zien te vinden en de kinderen op aarde beschermen tegen het kwaad in de vorm van Git, welke nachtmerries wilt verspreiden bij alle kinderen en op hun angst teert. Rise of the Guardians is niet zo zeer een echte kerstfilm maar met de kerstman als een van de hoofdpersonen is dit een weergaloze avonturenfilm voor het hele gezin geworden die voor de allerkleinste af en toe misschien wel te spannend is.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar