Site pictogram Movie Addicts

Kersthorror tips

Kerst is de tijd van het jaar om gezellig samen te zijn en van elkaars gezelschap te genieten, bovendien worden we doodgegooid met de meest zoetsappige films. Niet iedereen is hiervan, dus is het des de beter dat er genoeg horrorfilms zijn die hier handig op inspringen en ons de stuipen op het lijf willen jagen. Het is alleen jammer dat veel van deze films erbarmelijk slecht zijn, maar we hebben toch een top 6 kunnen maken van redelijk tot goede Kersthorrorfilms voor een ieder die genoeg heeft van Home Alone, A Christmas Carol (tig verfilmingen) en meer van dat soort zoetsappige films. Houd jij meer van spanning en bloederigheid tijdens de feestdagen, zie hier onze 6 kersthorror tips voor thuis (inderdaad 6 want kreeg het niet over mijn hart om een film te verwijderen dus heb er gewoon 1 toegevoegd)

1. The Gremlins (mijn score een 8)

Hoewel misschien niet echt horror, hebben deze wezens een cult status hoog te houden. (En nu schijnt er helaas dan toch een remake van te komen) Het verhaal gaat over Billy, die van zijn vader een wel heel bijzonder cadeau ontvangt, namelijk een Mogwai. Dit wezen dient uiterst zorgvuldig verzorgd te worden namelijk nooit nat maken(gaat al snel fout) en geen eten na middernacht (idem). Bij het nat maken wordt meteen duidelijk hoe Mogwai zich voortplanten, een paar druppels water zijn genoeg voor een nieuwe groep Mogwai. In tegenstelling tot Gizmo ( het originele wezentje) zijn dit geen lieverdjes. En wanneer zij het wel voor elkaar krijgen om na middernacht te eten veranderen ze in een cocon, maar niet om er als vlinder uit te komen.

 

2. Black Christmas (mijn score 7,5)

Het verhaal begint de avond voor Kerstmis in een studentenhuis voor meiden, waar een feestje wordt gegeven. Als kijker ben je er getuige van hoe iemand het pand binnensluipt en je weet direct dit gaat fout aflopen. Meerdere dames (potentiele slachtoffers) passeren de revue en het enige smetje van de avond is een telefoontje, zoals ze wel vaker krijgen, van een hijger alleen klinkt het nu iets anders. Al snel valt het eerste slachtoffer, maar wanneer uitgerekend zij de volgende dag door haar vader opgehaald zou worden breekt er al snel paniek uit in de gemeenschap. De politie begint ook direct een klopjacht wanneer duidelijk wordt dat er ook een 2de meisje vermist is. Een echte slasher voordat het genre echt groot werd met Halloween en Friday the 13th.

 

3. 3615 Code Pere Noel (mijn score 7,5)

Het verhaal gaat over Thomas die met zijn moeder in een kast van een huis woont, waar hij zich heerlijk kan uitleven met allemaal geheime doorgangen naar verschillende gedeeltes van het huis. Hij heeft namelijk een rijke fantasie en is duidelijk een groot fan van actie films a la Rambo. Wanneer hij op een dag op een algemeen chat kanaal contact lijkt te leggen met de kerstman besluit hij die avond zich te verschansen om de kerstman te betrappen. De man met wie hij contact had is echter een verwarde man die zich die bewuste avond als Kerstman verkleedt en al moordend naar zijn huis trekt. Wanneer Thomas, onder de tafel verschanst, de kerstman door de schoorsteen naar binnen ziet komen is hij eerst blij verheugd met het bewijs dat de kerstman bestaat. Dit slaat echter snel om in angst wanneer de kerstman voor zijn ogen zijn hond doodsteekt. Thomas moet nu als een ware Rambo zijn opa zien te beschermen tegen deze geflipte Kerstman. Dacht je dat Macaulay Culkin het zwaar had als Kevin in Home Alone, nou dan moet je deze echt zien.

 

4. Rare Exports (mijn score 7)

Rare Exports een mooi Europees avontuurlijk griezelverhaal over de Kerstman, die, zoals het in de meeste horrorfilms betaamt, niet bepaald de olijke kindervriend is. Het verhaal begint met een oudere Engels sprekende kerel die opdracht geeft voor een boring ergens in het hoge noorden van Finland. Waarbij al snel duidelijk is dat deze goede man niet op zoek is naar olie of iets dergelijks. Twee jonge kinderen aanschouwen dit alles, waarvan de jongste nog heilig gelooft in de Kerstman. Een paar dagen voor kerst begint het gezeik met verdwenen kinderen en een kudde afgeslachte rendieren. Gaat het hier om wolven of is hier iets ergers op komst. Een film die het echt van de suspense moet hebben, maar die wordt ook heel sterk opgebouwd.

 

 

5. Krampus (Mijn score 7)

Krampus, de slechte tegenhanger van de kerstman, had al in menige B-/lowbudget productie zijn opwachting gemaakt. In de loop der jaren heeft dit mythische figuur echter wel een reputatie opgebouwd dat het tijd werd voor een Hollywood productie. Hoewel PG13 (12 jaar en ouder) is Krampus allerminst een kinderfilm te noemen (tot leven gekomen speelgoed is altijd creepy as hell!!!). Met een familie á la the National Lampoons Griswalds zit het wat humor betreft wel goed. Wanneer de jongste zoon echter ook zijn geloof in de kerst kwijtraakt doet Krampus zijn intrede en eerlijk is eerlijk hij ziet er indrukwekkend uit in deze komische maar ook zeker spannende kerstfilm met een leuke cast welke het maximale uit dit verhaal weet te halen. Krampus staat garant voor lachen en griezelen tijdens de kerst.

6. Silent Night, Deadly Night (Mijn score6,5)

Het begint in 1971, wanneer jonge Billy met zijn vader en moeder en broertje op bezoek gaat bij zijn opa die volledig catatonisch lijkt. Lijkt, want zodra hij alleen is Billy de stuipen op het lijf jaagt met het verhaal dat de kerstman niet alleen cadeaus brengt, maar ook stoute kinderen straft. Als tijdens de terug rit zijn ouders in zijn bijzijn worden afgeslacht door een man in kerstmanpak ziet hij dit dan ook als een straf omdat hij stout is geweest. Jaren later in het weeshuis ondervindt hij nog steeds last van de schokkende gebeurtenis van die betreffende nacht. En bovenal een onnatuurlijke angst voor de Kerstman. Je weet al snel waar dit verhaal naar toe gaat, maar het is apart dat je stiekem toch met de hoofdpersoon mee leeft.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar