Site pictogram Movie Addicts

Lamentations Of Judas van Boris Gerrets opent Movies that Matter Festival

Eerste films Movies that Matter Festival 2020 bekend (van 20 tot en met 28 maart in Den Haag)

De documentaire Lamentations of Judas van regisseur Boris Gerrets (Peope I Could Have Been and Maybe Am) opent vrijdag 20 maart het Movies that Matter Festival in Den Haag. Boris Gerrets toont in zijn film een  aangrijpend beeld van mensen aan de zelfkant van de geschiedenis, waar verraad en vrije wil ondervraagd wordt. Lamentations of Judas is geproduceerd door Witfilm en wordt op 21 mei door distributeur Cinema Delcatessen uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.

Het jaarlijkse film- en debatfestival Movies that Matter vindt in 2020 plaats van vrijdag 20 tot en met zaterdag 28 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag. Het volledige programma staat eind februari online en de kaartverkoop start op 5 maart. 

Lamentations of Judas
Angolese soldaten, bekend als ‘The Terrible Ones’, vochten ooit mee in de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika. Eind jaren ’80 werden zij gerepatrieerd naar het ruïnestadje Pomfret. Als filmmaker Boris Gerrets jaren later afreist naar Zuid-Afrika en enkele achtergebleven veteranen vraagt naar de rol die zij speelden in de oorlogen, stuit hij op een muur van stilte. Om hen de confrontatie met het verleden aan te laten gaan, besluit hij ze te laten spelen in het verhaal van de Bijbelse figuur Judas Iskariot, het symbool van verraad. Zo worden zij zowel personages in de documentaire als acteurs in het Bijbelverhaal, waardoor de paradox van het dader- en slachtofferschap zichtbaar wordt. Gaandeweg versmelt de heersende stem van Judas met de stem van de filmmaker. Er ontstaat een aangrijpend beeld van mensen aan de zelfkant van de geschiedenis, waar verraad en vrije wil ondervraagd wordt.

Over Boris Gerrets
De Bulgaars-Duitse regisseur groeide op in Amsterdam, Spanje en Sierra-Leone. Deze transnationaliteit en de wisseling van omgeving, zorgde bij Gerrets voor een brede artistieke aanpak; hij bleef niet bij één artistiek genre en zoekt regelmatig de grenzen op. Het gevoel ergens bij te moeten horen is hem onbekend en dit dreef hem richting een fascinatie van the outsider, iets wat in Lamentations of Judas terugkomt. Voor zijn zoektocht naar een nieuwe manier van documenteren ontving hij in 2013 een Documentaire Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zijn film People I Could Have Been and Maybe Am (2010) werd onder andere bekroond op IDFA met de Best Mid-Lenght Documentary Award

Over het Movies that Matter Festival
Het Movies that Matter Festival in Den Haag is hét internationale festival over mensenrechten en een duurzame samenleving in de stad van Vrede en Recht, met negen dagen lang speelfilms, documentaires, debat, muziek en meer. Het festival kent drie competitieprogramma’s. In Activist worden in samenwerking met Amnesty International documentaires vertoond over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers. Camera Justitia zoomt in op onder meer het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten.

Naast de filmcompetities kent het Movies that Matter Festival themaprogramma’s zoals Earth Matters over duurzaamheid en On the Move over migratie. In Chosen by… (voorheen Weapon of Choice) kiezen een aantal prominente Nederlanders hun favoriete film en in Chosen by YOU zijn vijf films te zien die door het publiek werden gekozen. Het festival presenteert bovendien een uitgebreid verdiepingsprogramma met masterclasses, inleidingen, Q&A’s, muziekoptredens en een expositie.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar