Site pictogram Movie Addicts

Logan Lucky Review

Logan Lucky Review

Steven Soderbergh is een van de meest veelzijdige regisseurs in Hollywood. Door de jaren heen heeft hij naast parels zoals Out of Sight, Traffic, Ocean’s Eleven en Erin Brokovich ook een aantal teleurstellende films afgeleverd zoals Solaris en Ocean’s Twelve. Na een sabbatical een paar tv films en Magic Mike werd het weer tijd voor een zogenaamde Heist Movie (Out of Sight, Oceans Eleven). Met Channing (Magic Mike) Tatum in de hoofdrol en met Adam (Star Wars) Driver en Daniel (James Bond) Craig in de bijrollen beloofd het een bijzondere film te worden.

Jimmy Logan is een gevallen American footbal held van de plaatselijke Highschool. Door een blessure aan zijn knie en zonder diploma’s is hij veroordeeld tot simpel werk. Wanneer hij ontslagen wordt vanwege zijn slechte knie en zijn ex-vrouw met hun dochter wilt gaan verhuizen is voor Jimmy de maat vol. Hij benaderd zijn door de oorlog gehandicapte broer Clyde om een kraak te plegen bij het racecircuit. Naast de twee broers wordt ook hun zusje betrokken samen met een reeds gevangengenomen explosieven expert en diens broers om het volledig uitgedachte plan ten uitvoer te brengen. Jimmy heeft alles uitgedacht, maar heeft hij ook rekening gehouden met de Logan vloek?

Steven Soderbergh die weer een heistfilm maakt dan vrees je dat er weer vergeleken moet worden, maar niets is minder waar. Waar Out of Sight en Ocean’s Eleven al als dag en nacht met elkaar verschilde, is ook Logan Lucky weer een heel andere soort film. Soderbergh zorgt dat de film een echt zuidelijk sfeertje uitademt met dito karakters. Ja, het hillbilly gehalte druipt van de karakters af en je verwacht veel flauwe humor en simpele figuren, maar niets is minder waar. Tuurlijk valt er genoeg te lachen, maar de karakters van de hoofdrolspelers zijn allemaal van vlees en bloed en hebben allen een persoonlijkheid mee gekregen waardoor je als kijker ook gaat meeleven met ze en laat dat nou net een van de belangrijkste zaken zijn in een heistmovie. Je moet het de hoofdfiguren gunnen. Daarbij blijkt het simpele plan genoeg valkuilen te kennen waar de spelers bijna net zoveel oplossingen voor moeten bedenken. Channing Tatum overtuigd als de op het oog simpele Jimmy met een hart van goud, vooral als het op zijn dochter Sadie aankomt. Farah Mackenzie zal waarschijnlijk vele harten laten smelten als de lieve Sadie die haar vader adoreert. Het samenspel tussen Channing Tatum en Adam Driver, die zijn broertje Clyde speelt, werkt uitstekend. Daarbij komt de geamputeerde onderarm van Clyde continue in beeld wat net als het loopje van Channing de broers een stukje authenticiteit mee geeft. Grootste verrassingen zijn misschien wel de bijdehante zus Melie, een heerlijk droge rol van Riley Keough die we steeds vaker gaan zien in films, en de fantastische rol van Joe Bang, Daniel Craig met een heerlijk onnavolgbaar accent wat hem zowaar een nominatie van beste bijrol zou kunnen en misschien wel moeten opleveren. Logan Lucky is lekker tegenstrijdig met de zogenaamde vloek die de familie Logan achtervolgd en weet daarom continue te verrassen tot het obligate einde welke natuurlijk wat uitleg verschaft. Iets wat feitelijk in elke heistfilm gebeurd. Soderbergh levert hiermee wederom een geslaagde heistfilm af met genoeg flair leuke personages en een cast met een fantastische chemie. Misschien niet het sterrenvehikel zoals Ocean’s Eleven, maar zeker niet minder genietbaar en niet geheel onbelangrijk is dat Logan Lucky ondanks de raakvlakken ook niet vergelijkbaar is met die titel. Soderbergh bewijst hiermee nog altijd een zeer veelzijdige regisseur te zijn met een neusje voor een geslaagde heistmovie die zeer handig de paar toevalligheden simpel weg zet in dit vlot lopende verhaal met sterk einde.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar