Site pictogram Movie Addicts

Zesde editie Lumière Crime weekend interviews, na aanleiding van de series Alex en Monster

Op uitnodiging van Lumiere zijn wij, Joesjoes Sietzema (interviewer) en Jan Nouta (fotograaf), in gesprek gegaan met de hoofdspelers van de serie “Monster”: Ingvild Holthe Bygdnes en van de serie “Alex”: Dragomir Mrsic en Rakel Wärmländer) op het Crimefestival in Kino, Rotterdam.
Na hartelijk ontvangst door de dames van Lumiere, Sophie de Haas en Trix van Alphen en onder het genot van een kopje thee wordt ons middagje interviewen op gang gebracht.

Maar om te beginnen bij het begin zullen we eerst omschrijven waar de series over gaan.

Monster
In een afgelegen religieuze gemeenschap in het donkere noorden van Noorwegen wordt een gruwelijke moord gepleegd. De lokale politieagent Hedde Gilbert (Ingvild Holthe Bygdnes), net overgeplaatst naar het noorden voor mantelzorg van haar vader, krijgt de zaak toegewezen. Ze moet samenwerken met Joel Dreyer, een eigenwijze rechercheur uit Oslo. Hun verschillende karakters en methoden zorgen direct voor irritaties. Wanneer bovendien een nieuw slachtoffer wordt gevonden en alles wijst op een brutale seriemoordenaar, komt hun professionele relatie verder onder druk te staan. De nachtmerrie wordt nog groter na de ontdekking van een massagraf met oude skeletten, waarbij de vraag rijst: zit haar verdwenen moeder daar ook bij?

Het onderzoek loopt volledig uit de hand. Dreyer doodt tijdens de jacht op de mogelijke moordenaar per ongeluk een onschuldig meisje en wist zijn sporen; Gilbert verbergt een slepende ziekte, die de zaak en haar carrière bedreigt. Terwijl het onderzoek vastloopt, nemen beide rechercheurs dubieuze beslissingen om door te kunnen werken en om hun geheimen te beschermen. Maar de moorden zijn slechts het topje van de ijsberg; de jacht op de moordenaar leidt de rechercheurs naar een duistere, gesloten wereld en naar hun eigen donkere dieptes. Gevangen in het hart van het kwaad, moeten ze vechten om niet zelf het monster te worden dat ze achtervolgen.

Ingvild Holthe Bygdnes interview (Hedde Gilbert)

Tijdens het interview wordt maar weer eens duidelijk dat er een groot verschil is tussen de actrice Ingvild Holthe Bygdnes en haar personage Hedde Gilbert. Persoonlijk is ze minder geremd en heeft snel haar gefundeerde mening klaar. In deze serie speelt ze juist iemand die al haar emoties oppot en sterk afhankelijk is van het gedachtengoed van andere mensen. Haar streven, in deze serie, is dan ook dat mensen het gespeelde twijfelende karakter herkennen in een bepaald persoon. Dat er ook een groot verschil is tussen theater en een serie was een proces die ze zich helemaal eigen heeft moeten maken. Het bewust zijn van de camera en het ontbreken van feedback door het publiek waren grootte veranderingen voor haar.

Over de serie zelf vertelt ze dat de regisseur het niet van belang vindt dat het politiewerk overeenkomt met de werkelijkheid en dat het meer om het verhaal gaat. Een collega in de serie waar Ingvild erg veel bewondering voor heeft is de vrouw die een criminele vrouw “Flodder” speelt en in werkelijk een echte diva is met veel make up. Het was zelfs eerst de bedoeling dat de rol wordt gespeeld door een man. Ze heeft veel bewondering voor de crew die lange dagen maakten en met andere projecten tussendoor bezig waren terwijl zij een aantal dagen vrij had en zich kon focussen op de serie.
Favoriete dialogen heeft ze niet in deze serie omdat ze elke keer haar hoofd leeg maakt na elke scene. Dat is een methode die ze altijd toepast bij het acteren. Over de serie zelf vertelt ze dat het maar 1 seizoen gaat duren en dat er geen vervolg op komt, wat dat betekend over de afloop zul je zelf moeten zien.

Alex
De keiharde en corrupte agent Alex, gespeeld door Dragomir Mrsic besluit de onderwereld vaarwel te zeggen nadat hij per ongeluk zijn partner neerschiet. Maar zijn oude connecties blijven aan hem trekken en al snel verkeren Alex en zijn familie in levensgevaar. Tegelijkertijd krijgt hij een nieuwe partner toegewezen, de door Rakel Wärmländer gespeelde Frida Kanto, die als geheime opdracht heeft om hem in de val te lokken.

Dragomir Mrsic (Alex) en Rakel Wärmländer (Frida Kanto) Interview

Sommige mensen kunnen acteren vanuit hun eigen ervaring, andere improviseren en weer andere gebruiken het zo gezegde method acting , zo ook autodidact Dragomir. Hij speelt een genadeloze criminele agent die alles doet voor zijn gezin. Het gezin en zijn eigen criminele verleden zijn dan ook een belangrijke basis voor deze serie. Overigens spreekt hij niet over een karakter spelen maar het zijn van die persoon. Acht jaar geleden is er door Dragomir een pilot van de serie opgezet. De meeste mensen van toen zijn nu ook weer betrokken bij de serie, waaronder zijn eigen zoon. Rakel was er acht jaar geleden nog niet bij maar speelt nu een belangrijke rol in deze serie. Dragomir is zeer tevreden over het team dat om Alex is heen gebouwd. In de eerste aflevering zit bijvoorbeeld een actiescene, waarbij zijn vriend en collega wordt doodgeschoten, welke in één take is opgenomen. Uit zijn eigen ervaring komt dat niet vaak voor (hij heeft o.a. meegespeeld met de film “Edge of Tomorrow” met Tom Cruise). Rakel vertelde ons dat ze moest wennen aan de snelle reactie van Dragomir. Als hij bijvoorbeeld wegscheurde met de auto zonder zijn gordels om te doen en zij nog bezig was. Aan het eind van het interview vertelde Dragomir (spoiler allert!!!) dat het verhaal pas echt begint met de ontvoering van Alex in episode 3.

Beoordeling (na 2 episodes, seizoen 1)
Beide series zijn voorzien van een goed verhaal, acteerwerk, details en actie. De verschillen tussen Monster en Alex zijn dat bij Monster de nadruk ligt bij een mysterie en bij Alex gaat het om de (politie) actie.  Dat gezegd hebbende hebben we veel plezier beleeft aan beide series en we geven ze dan ook allebei een dikke acht.

Ik wil Alex en Jan bedanken voor hun bijdrage en foto’s en de tip om weer 2 series op mijn to watch lijstje te zetten (alsof deze niet lang genoeg is ondertussen ;o) )

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar