Site pictogram Movie Addicts

Moedige filmmakers en activisten in de prijzen op Movies that Matter Festival

Vandaag sluit het Movies that Matter Festival af met de toekenning van de VARA Publieksprijs aan de speelfilm Bram Fischer van Jean van de Velde. Eerder deze week werden prijzen uitgereikt aan andere filmmakers en activisten die, in deze turbulente tijden, met hun films ogen openen en onze blik op de wereld scherper stellen. In de Matter of ACT-competitie ging de Gouden Vlinder voor Beste Film naar Hissein Habré – A Chadian Tragedy. De A Matter of ACT Human Rights Award ging naar Saliha Ben Ali uit de documentaire The Empty Room. De Camera Justitia-jury kende een Gouden Vlinder toe aan Algo Mio – Argentina’s Stolen Children. De speelfilm The Citizen werd bekroond met de Students’ Choice Award en een jongerenjury onderscheidde Stranger in Paradise met de MovieZone Award. Het Movies that Matter Festival trok zo’n 25.000 bezoekers naar Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.

A Matter of ACT Awards 
Binnen het hoofdprogramma van Amnesty International, A Matter of ACT, reikt een internationale jury twee prijzen uit. De Gouden Vlinder voor Beste Film (€ 5.000,-) ging naar Hissein Habré – A Chadian Tragedy. In deze film geeft regisseur Mahamat-Saleh Haroun een stem aan de slachtoffers van het gewelddadige regime van Hissein Habré, voormalig dictator van het Afrikaanse Tsjaad. “Door aangrijpende getuigenissen en sprekende beelden doet de film een beroep op onze intermenselijke band en morele verplichting om verantwoordelijken voor de rechter te brengen”, aldus de jury.
De A Matter of ACT Human Rights Award (€ 5.000,-), een aanmoedigingsprijs, gaat naar Saliha Ben Ali uit de documentaire The Empty Room. Haar zoon verliet België om in Syrië de wapens op te pakken, waar hij kwam te overlijden. Nu zet Saliha zich in om te voorkomen dat meer jongens besluiten hetzelfde pad te bewandelen. De jury over Saliha Ben Ali: “Haar gepassioneerde en aanhoudende inzet is inspirerend en motiverend en toont aan hoe krachtig en effectief het verdriet van een persoon kan zijn als dit ingezet wordt voor de goede zaak.”
Lees hier meer over de jury en het A Matter of ACT -programma.

Camera Justitia Award
De Camera Justitia-jury reikte de Gouden Vlinder (€ 5.000,-) voor de beste film over mensenrechten en gerechtigheid uit aan regisseurs Jenny Hellmann en Regina Mennig voor Algo Mio – Argentina’s Stolen Children. De documentaire volgt Hilario en Catalina die als baby van hun families werden gestolen en ondergebracht bij pleeggezinnen. Hun ouders verdwenen voorgoed. Nu hun familiegeschiedenis duidelijk wordt, roept dit complexe vragen op over daders, slachtoffers, schuld en vergeldingVolgens de jury toont de film overtuigend de verschillende perspectieven van het verhaal en laat het publiek zich telkens weer afvragen wat nu gerechtigheid is.
Dit programma wordt mogelijk gemaakt door het vfonds. Lees hier meer over de jury en het Camera Justitia-programma

Students’ Choice Award 
Een jury van studenten van De Haagse Hogeschool bekroonde The Citizen vanRoland Vranik met de Students’ Choice Award (€ 2.500,-). Deze ontroerende speelfilm vertelt het verhaal van de Afrikaanse vluchteling Wilson, die in Hongarije woont en daar graag staatsburger wil worden.

MovieZone Award 
De MovieZone Award, de prijs van de jongerenjury van EYE en het Movies that Matter Festival, gaat dit jaar naar de film Stranger in Paradise van Guido Hendrickx. Uit het juryrapport: “De film roept discussie op over een serieuze zaak en laat je vertwijfeld achter over het onmenselijke vluchtelingenbeleid. Wij denken dat het tijd is om angsten opzij te zetten en het gesprek aan te gaan”. De MozieZone-jury nomineerde ook de films Clash van Mohamed Diab en Waiting for Giraffes van Marco De Stefanis.

De VARA Publieksprijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,-. Festivalbezoekers kozen de speelfilm Bram Fischer van regisseur Jean van de Velde, over de gelijknamige advocaat van onder anderen Nelson Mandela, als favoriet. Bram Fischer wordt door Septemberfilm op 13 april in de bioscopen uitgebracht.

Hoofdpartners van Movies that Matter zijn Amnesty International en het vfonds. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, ASN Bank, Fonds 1818, Fonds 21, Stichting Democratie en Media, ministerie van Buitenlandse Zaken en het VSB Fonds. VARA en dagblad Trouw hebben zich als mediapartners aan het festival verbonden.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar