Site pictogram Movie Addicts

Moedige filmmakers en activisten in de prijzen op Movies that Matter Festival

Gisteren sloot het Movies that Matter Festival af met de toekenning van de VARA Publieksprijs aan Alexandria Bombach en  Mo Scarpelli voor Frame by Frame.  Eerder deze week werden diverse prijzen uitgereikt aan filmmakers en activisten die, in deze turbulente tijden, met hun films ogen openen en onze blik op de wereld scherper stellen. De Gouden Vlinder voor Beste Film ging naar Hooligan Sparrow, een moedige documentaire van de jonge Chinese filmmaker Nanfu Wang. De A Matter of ACT Human Rights Award ging naar Ye Haiyan (Hooligan Sparrow) uit diezelfde documentaire. De Camera Justitia-jury kende de Zilveren Vlinder toe aan Guantanamo’s Child: Omar Khadr. The Chosen Ones van David Pablos werd bekroond met De Students’ Choice Award en een jongerenjury onderscheidde El Clanmet de MovieZone Movies that Matter Award. Het festival trok zo’n 24.000 bezoekers naar Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.

 

Artistiek directeur Dirk van der Straaten: “In een bewogen week hebben wij wederom gezien dat de kracht van film groot is. De films waren de katalysator om gesprekken op scherp te stellen en bleken bovendien in staat vastgeroeste stellingen te ontwrichten. Of zoals de Deense filmregisseur Christina Rosendahl het op het festival verwoordde: Films zijn een belangrijk artistiek middel om in deze turbulente tijden te bezinnen en positie te kiezen.”

 

A Matter of ACT Awards 
Binnen het hoofdprogramma van Amnesty International, A Matter of ACT, reikt een internationale jury twee prijzen uit. De Gouden Vlinder voor Beste Film (€ 5.000,-) ging naar Hooligan Sparrow, een moedige documentaire van de jonge Chinese filmmaker Nanfu Wang. De A Matter of ACT Human Rights Award (€ 4.000,-) ging naarYe Haiyan (Hooligan Sparrow) uit dezelfde documentaire voor haar strijd tegen de straffeloosheid rond een seksschandaal. Zij verwierf bekendheid als activist door op controversiële wijze de leefomstandigheden in Chinese bordelen aan de kaak te stellen.
De jury over Nanfu Wang: “Wij beschouwen de maker als een zeldzaam nieuw talent. Met haar film Hooligan Sparrow laat ze moed, creativiteit en kalmte zien en maakte ze een eerlijk, persoonlijk en inspirerend portret.” De juryleden roemden activist Ye Haiyan omdat zij op een zeer creatieve en artistieke manier opstond voor haar idealen in een land waar je uitspreken over misstanden nog zeer gevaarlijk is. De jury kende bovendien een special mention toe aan de vissersvrouwen Nega en Eliete van de Fisherman’s Union of Maré. In de film No Rio E no Mar! nemen zij het op tegen de vervuilende oliebedrijven en een onverschillige overheid.

Camera Justitia Award
De Camera Justitia-jury reikte de Zilveren Vlinder (€ 5.000,-) voor de beste film over mensenrechten en gerechtigheid uit aan regisseurs Patrick Reed en Michelle Shephard van Guantanamo’s Child: Omar Khadr. De film vertelt over de 15-jarige Canadese Omar Khadr die zonder proces werd opgesloten in Guantanamo Bay. Na jarenlange martelingen komt de 28-jarige Khadr in mei 2015 vrij. Samen met zijn raadsman blikt hij terug. Volgens de jury heeft de film vooral een grote impact omdat deze laat zien hoe een persoon die – ondanks alle ellende die hem is overkomen – toch in staat blijkt om de mens te blijven. Dit programma wordt mogelijk gemaakt door het vfonds.

VARA Publieksprijs
Het festivalpubliek verkoos dit jaar Frame by Frame van Alexandria Bombach en Mo Scarpelli tot festivalfavoriet. De documentaire zoomt in op vier dappere Afghaanse fotojournalisten die trachten letterlijk nieuwe kaders aan te brengen in een land waar fotografie jarenlang in de ban was.
De VARA Publieksprijs bestaat uit een geldbedrag van € 5.000,-. De VARA zal de film bovendien aankopen om in 2017 tijdens het festival uit te zenden.

 

Students’ Choice Award 
Een jury van studenten van De Haagse Hogeschool bekroonde The Chosen Onesvan David Pablos met de Students’ Choice Award (€ 1.500,-). De juryleden vonden de film: ‘zeer origineel, relevant en echt.’ De film, over vrouwenhandel in het door corruptie geteisterde Mexico, sprak de studenten vooral aan omdat deze hen tegelijkertijd wist te boeien en aan het denken wist te zetten.

 

MovieZone MtM Award 
De MovieZone MtM Award, de prijs van de jongerenjury van EYE en het Movies that Matter Festival, ging dit jaar naar de film El Clan van Pablo Trapero. Uit het juryrapport: ‘El Clan is een film over een maffiafamilie die mensen heeft ontvoerd in de jaren ‘80 in Argentinië. Het onverwachte einde maakte indruk op ons. De film was goed verzorgd en we denken dat deze bij jongeren in de smaak zal vallen.’
El Clan wordt opgenomen in het filmeducatie programma van EYE en op 14 april 2016 door distributeur Cinemien uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.

 

Hoofdpartners van het Movies that Matter Festival zijn Amnesty International en het vfonds. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de ASN Bank, Fonds 1818, Fonds 21, Gemeente Den Haag, Gieskes Strijbis Fonds, Stichting Democratie en Media en het VSB Fonds. VARA en dagblad Trouw hebben zich als mediapartners aan het festival verbonden. 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar