Site pictogram Movie Addicts

Movies That Matter Festival 2016 (18 t/m 26 maart in Den Haag)

Bij Movies That Matter staan films centraal welke een boodschap uitdragen welke veelal met maatschappelijk bewustzijn te maken hebben. In een mix van nieuwe en oudere films en documentaires worden vele onderwerpen aangesneden. Het voor een Oscar genomineerde Jagten laat zien wat een kleine leugen wel niet teweeg kan brengen bij volwassenen welke normaal gesproken toch echt hun verstand dienen te gebruiken. Selma laat een voor vele minder bekend stukje geschiedenis van wijle Martin Luther King Jr zien en zijn strijd voor gelijke rechten in Amerika. Dit zijn toevallig 2 al wat bekendere titels van de afgelopen jaren, maar het festival focused zich vooral op nieuwere titels welke hier een podium krijgen en daarmee de aandacht die vele van dit soort films verdienen maar vaak niet krijgen.

Thema: A Matter of Act

Bij A Matter of Act draait het om 10 documentaires over 10 bijzondere mensenrechtenverdedigers. De films tonen de dappere strijd tegen onrecht en onderdrukking en laten zien onder welke grote gevaren en bedreigingen de activisten hun werk moeten doen. In veel landen waar zij opereren wordt de vrijheid van meningsuiting, het recht op een eerlijk proces en het recht op leven geschonden. Alle films worden vertoond in aanwezigheid van de mensenrechtenverdedigers en na afloop gaan zij in gesprek met het publiek.

De films en hun protagonisten dingen mee naar de twee A Matter of ACT Awards, de Gouden Vlinders voor de beste film en de mensenrechtenprijs.

Het A Matter of ACT programma bestaat in 2016 uit de documentaires 7 Days in Syria, A Good American, A Sinner in Mecca, Kingdom of Shadows, They Will Have To Kill Us First: Malian Music in Exile Mali, Chechnya: War Without Trace, Hooligan Sparrow, Saudi Arabia: a Wind of Change, Sonita en No Rio e No Mar!.  

Thema: Camera Justitia

Het programma biedt een podium aan speelfilms en documentaires over -internationale- rechtspraak, waaronder de openingsfilm van het festival: Krigen. In deze voor een Oscar genomineerde film is de idealistische Deense commandant Claus Michael Pedersen, samen met zijn compagnie, gestationeerd in een Afghaanse provincie. Tijdens een zwaar gevecht met de Taliban ziet Pedersen zich geconfronteerd met een moeilijke beslissing waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.

Verder bestaat het Camera Justitia-programma in 2016 uit de volgende films: 3 1/2 Minutes, 10 Bullets; Deep Web, Der Staat Gegen Fritz Bauer, The Fear of 13, Guantanamo’s Child: Omar Khadr; A Haunting History, Krigen, Paulina en The Prosecutor, the Defender, the Father and His Son.

Wij gaan in de aanloop naar het festival een aantal films bespreken welke daar zullen draaien, tevens zal een van onze schrijvers ook aanwezig zijn bij het Movies that Matter Festival.

Voor meer informatie en de inmiddels gestarte kaartverkoop zie www.moviesthatmatter.nl

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar