Site pictogram Movie Addicts

Movies That Matter Festival (24 maart t/m 1 april)

Eind maart is weer zover en gaat het Movies That Matter Festival van start. Movies That Matter draait om films die bepaalde sociale punten (veelal misstanden) willen aanstippen vanuit alle delen van de wereld of dit nu in heden is of dingen uit het verleden. Het festival programmeert elk jaar weer een divers programma met shorts, feature films en documentaires waarbij het programma van nieuwe titels  wordt aangevuld met oudere titels welke aansluiten bij thema’s van het festival. Wij zullen net als vorig jaar een aantal titels (nieuwe en oude) uitlichten met recensies. Hieronder een aantal nieuwe en oudere titels welke dit jaar voorbij zullen komen.

The Other Side of Hope (Openingsfilm)

De nieuwste film van de eigenzinnige Kaurismäki zou hilarisch zijn als hij niet zo verdomde tragisch was. Khaled Ali is gevlucht uit Syrië en zoekt na een rondgang door Europa asiel in Finland. ‘Asiel zoeken is niet het probleem, dat doen er wel meer,’ luidt het nuchtere antwoord van de politieman bij wie Khaled zijn asielverzoek neerlegt.

Trailer

Bram Fischer

Op 11 juli 1963 deed de politie een inval op de Liliesleaf-boerderij in Rivonia, ten noorden van Johannesburg in Zuid-Afrika.  Er werden tien activisten opgepakt die zouden terechtstaan in het Rivonia-proces. Advocaat Bram Fischer was regelmatig aanwezig op de boerderij, maar ten tijde van de inval toevallig niet. Daardoor kon hij de activisten, onder wie Nelson Mandela, verdedigen in de rechtszaal.

A United Kingdom

In 1947 ontmoet Seretse Khama, de prins van Bechuanaland, Ruth Williams, een Londense kantoorbediende. Bevrijd door de sociale veranderingen van vlak na de oorlog voelen ze zich direct tot elkaar aangetrokken: zij door zijn hoop op een betere wereld, hij door haar verlangen deze wereld te omarmen. Ondanks hun verschillen zijn ze elkaars gelijken.

Trailer

 

Noces (A Wedding)

Tiener Zahira trapt lol met haar vriendinnen, gaat op stap en heeft verkering. Net zoals de meeste Waalse meisjes van haar leeftijd. Ze heeft een goede band met haar Pakistaanse ouders, totdat zij ongewenst zwanger raakt en haar ouders haar willen uithuwelijken aan een man die ze niet kent.

Trailer

 

The Island and the Wales

Tussen IJsland en Noorwegen liggen de adembenemende Faeröer-eilanden. Op de rotsachtige heuvels groeit weinig, dus leven de bewoners al eeuwenlang van walvisvlees en zeevogels. Door ernstige vervuiling loopt hun levenswijze gevaar. De walvis zit vol kwik, de vogels vol plastic en bovendien ligt de walvisvangst onder vuur.

Trailer

Before the Flood

Klimaatverandering: het is een groot probleem. Maar hoe vaak wetenschappers en journalisten dat ook schrijven, het blijkt lastig om het grote publiek daarvan te doordringen. Dat constateerde Leonardo DiCaprio – dus was het tijd voor een film, vond hij.

Trailer

 

Een aantal bekendere en/of oudere titels zijn:

I, Daniel Blake

Crash

Stranger in Paradise

Zaatari Djinn

White Sun

 

Thema’s

Er zijn ook een aantal thema’s die de boventoon voeren op het festival waarbij films binnen het programma zoals a Matter of Act, Camera Justitia, Weapon of Choice (Waarbij bekende Nederlanders zoals o.a. Sylvana Simons, Micha Wertheim, Hanna Verboom, Linda Polman en Sanne Vogel een film presenteren)  en Climate at Stake. Alle thema’s met een programma waarbij verschillende filmmakers aanwezig zullen zijn tijdens het festival en ook regelmatig beschikbaar zullen zijn voor een Q&A tijdens het festival en er zijn ook masterclasses. Er is kortom genoeg te beleven en te zien tijdens het Movies That Matter Festival welke hopelijk bij vele bezoekers ook een stukje bewustwording bewerkstelligd.

Kaartverkoop begint 9 maart

Voor meer informatie zie zie de website www.moviesthatmatter.nl

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar