Site pictogram Movie Addicts

Nieuwjaarsreceptie Filmdistributeurs en bioscoopexploitanten en de cijfers van 2018

Net als de afgelopen jaren waren we weer bij de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse vereniging van bioscopen en Filmtheaters en filmdistributeurs Nederland. Dit jaar met presentatrice Vivienne van der Assen welke een goed tegengeluid bracht op de (helaas) altijd saaie maar informatieve Winnie Sorgdrager. Hierbij kwamen vernieuwende zaken aan bod zoals 4DX. Ook de Nederlandse film welk aandeel wederom niet steeg tegenover de internationale titels. Gelukkig namen de absolute cijfers wel toe. Ook de kijkwijzer kwam aan bod. In welke mate heeft het zin en is het wenselijk. Hoe is dit te handhaven en bij wie ligt de verantwoordelijkheid? De bioscopen of de ouders?

 

 

Wat kunnen we verwachten, oftewel we kregen trailers te zien van een kleine greep films welke we dit jaar mogen verwachten:

Internationale Films

The Florida Project

Amori Fragili

Early Man

Marjorie Prime

Medicin de campagne

Nico 1988

The Mercy

Hanna

Bar Bahar

Alpha

Park

Have a Nice Day

Aus dem Nichts

Winchester: The House that Ghosts Build 

A Quiet place

I, Tonya

12 Strong

Ocean’s Eight

Jurassic World: Fallen Kingdom

Avengers: Infinity War

Maar er komt ook weer genoeg van de eigen Nederlandse bodem. Potentiele klappers zag ik er nog niet tussen, maar wie weet verrassen sommige films ons.

Bankier van het Verzet

Catacombe geen trailer

Cobain

De Achtste Dag geen trailer

De Dirigent geen trailer

De wilde Stad 

Doof Kind

Dorst

Mannen van Mars geen trailer

My name is nobody ( sergio leone en ennio moriconne zaten bij elkaar in de klas maar wie was die man die naast hun stond op de klassefoto

Niemand in de Stad geen trailer

Patser

Rafael geen trailer

Redbad

Taal is zeg maar echt mijn ding

The Last Fight geen trailer

Wat zijn de cijfers van 2018

Bijna 36 miljoen bezoekers (+5,3%)en al 10 jaar toegenomen bezoekersaantallen, wat voor het eerst in de geschiedenis is. In vergelijking met andere westerse  landen het enige land dat een constante stijging heeft. ruim 300 miljoen euro omzet. Het marktaandeel van de vier grote steden neemt af ( Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht).

het gemiddelde aantal bezoeken per hoofd is 2,1. (Was 2,0) 4 januari was met 292.013 bezoekers was top, 19.973 bezoekers op 11 december was het dieptepunt mede dankzij de sneeuw destijds. Voor het eerst in 20 jaar is er geen Nederlandse film in de top 20 wat toch wel een dieptepunt genoemd mag worden. Aan de andere kant waren er wel meer bezoekers (+3%) maar marktaandeel blijft 12%. Vergeleken met bijvoorbeeld Frankrijk (37%) is dat wel heel laag.

Top 10 2018

  1. Despicable me 3
  2. Pirates of the Caribbean 5: Salazar’s Revenge
  3. Beauty and the Beast
  4. Fast and the Furious 8
  5. The Boss Baby
  6. Dunkirk
  7. Star Wars The Last Jedi
  8. Fifty Shades Darker
  9. Sing
  10. It

 

Filmtheaters komen op 8% marktaandeel dus ook groei en de top 10 van de filmtheaters ziet er als volgt uit.

  1. Lion
  2. Moonlight
  3. La La Land
  4. Loving Vincent
  5. Jackie
  6. Domain Tout Commence
  7. Down to Earth
  8. Victoria and Abdul
  9. Kedi
  10. Manchester by the Sea

 

Kernpunten voor komend jaar

 

Oftewel het was een mooi jaar en 2018 beloofd ook een mooi filmjaar te worden waarbij er veel bezoek in juni en juli verwacht wordt dankzij het Nederlands elftal welke zich niet kwalificeerde voor het WK.

Uiteraard kende de dag ook 2 winnaars welke veel betekend hebben voor het filmklimaat in Nederland. Dit jaar zijn dat Dana Linssen van de Filmkrant die het zilveren Roosje won en Lauge Nielsen voor zijn innovaties door de jaren heen om de filmbeleving te vergroten (denk aan het schrappen van pauzes) welke de Zilveren Roos won.

Het was een lange dag waarbij ik helaas te weinig bekende zag, maar wel I, Tonya waarin Margot Robbie schittert in de titelrol. Uiteraard zal de review snel volgen.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar