Site pictogram Movie Addicts

Night of Terror interview Jan en Absaline

Tijdens The Night of Terror welke natuurlijk Jan Doense zijn laatste was wilde wij hem natuurlijk graag spreken, maar natuurlijk ook zijn opvolgster Absaline. Het was een drukke en hectische avond (What’s new) maar vlak voor de laatste film toen het licht alweer naar binnen scheen heb ik even met beide kunnen zitten om vooral gezellig de gebeurtenissen te bespreken van deze overgang.

 

Om maar met de deur in huis te vallen Jan, ik had jouw een tijd geleden al gesproken waarbij je liet doorschemeren dat je vertrek aanstaande was en dat dit je laatste Night of Terror zou worden. Hoe is dat zo gekomen?

Jan: Eigenlijk zou de vorige al de laatste zijn. Maar toen zei Chris dat we het nog moesten overleggen hoe we dat gaan overdragen. Toen ontstond er ook het plan voor een duo presentatie. Vorig jaar toen het idee kwam had ik direct wel al het gevoel dat Absaline mij wel een geschikte opvolger leek. Absaline was dat jaar nieuw binnengekomen als programmeur van Imagine. Toen zij ook midden in de zaal stond riepen ze allemaal hoer en daar moest ze wel om lachen. En toen dacht ik ja die Absaline die kan dat handelen. Het leek mij ook gewoon een leuke stunt om na mij, een man van middelbare leeftijd een frisse jonge vrouw als presentator van de Night of Terror te hebben. Een duo presentatie leek mij toch wel het juiste ‘The right thing to do’om het zo te zeggen.

Absaline: Ja je hebt het ook zo lang gedaan dat het voor mij ook fijn was om met iemand ook mee te kunnen kijken die het klappen van de zweep kent.

Jan: Ja het is geen ‘rocket science’ hoor verre van dat. Maar ik hoop dat jij het na vanavond volgend jaar nog steeds zou willen doen?

Absaline: Oh, dat zeker jaja

Jan: Dan is het wel goed dat ik jouw even introduceer bij het publiek zodat jij ook weet wat je te wachten staat.

 

Ik denk dat deze opzet ook heel leuk was voor de mensen die hier toch al jaren komen en jou (Jan) als het gezicht zien. En niet dat er alleen een bericht was van het vorig jaar was de laatste keer en nu hebben we iemand nieuws. Dat was volgens mij ook de beste manier was wat ook wel te merken was aan de reactie in de zaal waarbij er naast het gejoel ook echt enthousiast wordt gereageerd.

Jan: Ik bedacht me eigenlijk ook pas na de vorige keer dat het misschien tijd was om te stoppen, want Tuschinski was eigenlijk de beste plek om zo’n evenement te hebben. De Munt is qua comfort en qua projectie misschien beter maar het is toch weer heel anders. Ik zat bij mezelf ook te denken hoe lang kan je hier nog mee doorgaan? Ik houd niet geheel op met het nachtwerk hoor want de Halloween Horror Show blijft ik wel gewoon nog doen.

 

Maar Absaline, hoe beviel het jou?

Absaline: Ik vond het hilarisch

Jan: Dat is de juiste instelling

Absaline: Ik vond het gewoon heel erg leuk. Ik ben het wel met Jan eens hoor qua locatie. Iedereen vind Tuschinski de beste plek voor The Night of Terreor ook binnen Imagine dus daar blijven we de komende jaren gewoon proberen toch weer een ingang te vinden.

Jan: Ja, dat zou ik ook mooi vinden als dat weer lukt. Je moet het gewoon blijven proberen want de redenen waarom ze het niet daar willen moet gewoon iets aan te doen zijn.

Absaline: Ja, we zijn de afgelopen jaren natuurlijk ook gewend en verwend geraakt aan de locatie, maar zoals je vannacht ook merkte zijn het gelukkig vooral de mensen die de sfeer maken en dat is heel vet. Zelf in een kale zaal zit dan toch zoveel leven.

Jan: De zaal is op dit moment niet meer kaal hoor.

Absaline: Nee precies ‘The circus is back in town’ om het maar zo te zeggen

Jan: Na één film dacht ik al dat wordt een flinke klus voor de schoonmakers.

Het ziet er inderdaad weer goed uit.

 

Absaline jij bent het afgelopen jaar al gepolst/gevraagd om de presentatie van The Night of Terror over te nemen, wat was je eerste reactie?

Absaline: Ik voelde me heel erg vereerd en ik vond het heel leuk. Ik had wel zoiets van dat is wel een bizar avontuur maar het leek me vooral te gek. Daarna kwam het besef van, dan ga je voor die zaal staan en dan gaat iedereen hoer naar je roepen. Waarop ik weer zoiets had van ‘O ja dat is ook zo’ Ik vond het toch nog steeds heel leuk ook omdat het weer iets anders is dan wat ik normaal gesproken doe. Ik werk in de Balie waar ik filmprogramma’s maak en met mensen te kletsen en dit is de andere kant van film en dat vind ik ook heel leuk.

 

Dit is ook weer een ander publiek dan wat je normaal in de Balie treft.

Absaline: Ja dit is wel een super divers publiek. Ik bedoel er zit van alles tussen van promovendi tot mensen die in de zorg werken of loodgieters. Filmliefhebbers vind je overal

Jan: Het viel me ook op dat het ook van jong tot oud is.

Absaline: Inderdaad van jong tot oud en ook een mooie verdeling tussen mannen en vrouwen

Jan: Ja, dat ook. Alleen nog niet echt multiculti vind ik. Dat is door de jaren heen nog niet echt gelukt.

Absaline: Ja dat kan zeker meer, maar volgens mij begint dat wel al een beetje te komen.

 

Absaline heb jijzelf nog dingen waarvan jij zoiets hebt van he dat zou ik graag nog een willen doen of zien bij een Night of Terror?

Absaline: Ik zou eigenlijk moeten zeggen dat ik zo graag de film Zombeavers willen zien

Jan: Ik denk dat als we die film ieder jaar draaien als afsluitingsfilm heeft niemand daar een probleem mee.

Absaline: Dat zou dus al een idee zijn. Wat zou ik nog meer willen zien.

Ondertiteling misschien?

Absaline: O ja daar ga ik zeker op letten dat we dat vaker voor elkaar gaan krijgen (9 van de 10 films is zonder ondertiteling) en ik hoop gewoon dat er sterke horrortitels in de Night of Terror komen. Want er is natuurlijk niet zo heel veel wat uitkomt na Halloween zo rond deze tijd. Dat blijft heel erg zoeken. Misschien dat we een keer iets met een klassieker kunnen doen als uitsmijter.

Jan: Zombeavers!!!

Absaline: Ja precies

Hij blijft toch echt terugkomen he

Absaline: Ik zou het ook heel leuk vinden om iets met filmpjes tussen de films te doen. Daar was dit jaar geen tijd meer voor, maar dat zou ik echt wel heel leuk vinden. Bij Imagine had je de voorgaande jaren altijd een competitie waarbij mensen zelf een trailer konden maken en ik zou dat heel leuk vinden om dat een onderdeel te maken van The Night of Terror.

Een paar jaar geleden had het personeel van Tuschinski zelf een filmpje/ introductieshort gemaakt welke toen van te voren werd vertoond. Hierbij hadden ze er een behoorlijk bloederig tafereel van gemaakt met het personeel in de Tuschinski.

Jan: Was dat niet bij de Halloween Horror Night?

Nee, dacht dat toch bij de Night of Terror was.

Absaline: Dat is dus wel wat ik graag zou zien en wat mij betreft mag het nog wel wat theatraler. Wat ik ook belangrijk vind is dat mensen het gevoel hebben dat het hun nacht is. Dat het echt iets is wat je samen doet.

 

Absaline, hoe heb je tot nu toe deze nacht ervaren, je eerste nacht als presentator?

Absaline: Eigenlijk viel het alleszins mee. Dat kwam denk ik ook omdat ik van de week een nachtmerrie had gehad. Dat de nacht was verzet naar Kriterion, maar daar wist Kriterion weer niets vanaf. Er was een film veranderd en dat wist ik niet goed en de techniek werkte niet. Toen had ik er maar een one-man stand-up comedyshow van gemaakt, waarbij het huilen me dichterbij stond dan het lachen. Maar iedereen vond het leuk en onorthodox. Dat was zeg maar mijn voorbereiding dat ik echt het gevoel had van ojee

Een beetje vergelijkbaar met de nachtmerrie van in je ondergoed voor de klas staan of op je werk komen.

Absaline: ja precies

 

Jan hoe heb jij het ervaren als laatste avond als presentator bij The Night of Terror?

Jan: Ja, hoe zal ik dat zeggen. Het is mooi geweest. Het is leuk en fijn om te merken dat iedereen nog en weer zo enthousiast is. Maar laat ik het zo zeggen ik weet het zo langzamerhand wel en heb ook nog de Halloween Horrorshow en misschien heeft het ook een beetje met de leeftijd te maken zo langzamerhand vind ik de rustigere sfeer daar ook wel prettig. Maar het blijft een fenomeen en het zijn natuurlijk ook de roots van dit festival hoewel het in het begin niet zo luidruchtig was. De nachtmarathon is altijd een onderdeel geweest van het festival en ik hoop ook dat dat altijd zo zal blijven en ik ben heel benieuwd wat Absaline gaat doen en wat dat voor invloed heeft op het publiek, het soort publiek en hoe het zich gedraagt.

Absaline: Ja daar ben ik ook wel benieuwd naar.

Jan: Je ziet op het festival ook allemaal veranderingen plaatsvinden en ik ben gewoon heel benieuwd of hier ook iets gaat gebeuren. Aan het begin van de avond dacht ik nog wat is het publiek rustig, maar later leek dat wel mee te vallen.

Alsof ze zich inhielden en het bewaarden voor jou.

Jan: Ja, daar leek het wel op, Maar ik ben gewoon heel benieuwd hoe het Absaline volgend jaar vergaat.

Ik wil ter afsluiting Jan Doense nogmaals bedanken voor vele jaren Night of Terror ook deze nacht was weer zeer geslaagd te noemen en het publiek heeft genoten en zal je missen wat wel duidelijk werd bij de laatste presentatie. Absaline Hehakaya heel veel succes en we zijn benieuwd naar volgend jaar en hoe je je eerste solo optreden op the Night of Terror dan zal beleven.

Afsluitende presentatie Jan Doense

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar