Site pictogram Movie Addicts

Nowhere to Hide wint IDFA Award for Best Feature-Length Documentary

Gisterenavond zijn in de Stadsschouwburg in Amsterdam, tijdens de prijsuitreiking van het 29e IDFA, de winnaars bekendgemaakt van de verschillende competitieprogramma’s. Per competitie werden er twee prijzen uitgereikt: een prijs voor de beste film en een speciale juryprijs. Nowhere to Hide van Zaradasht Ahmed won de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary en Still Tomorrow van Jian Fan won de IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary.
De prijs voor de beste Nederlandse documentaire ging naar Reber Dosky voor Radio Kobanî. Stranger in Paradise van Guido Hendrikx, waarmee het festival opende, ontving de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary.
Aan het begin van de avond reikte Heddy Honigmann de Prins Bernhard Cultuurfonds Documentary Award (€ 50.000) uit aan filmmaker Ester Gould.


In totaal werden er 16 prijzen uitgereikt, nadat dinsdagavond de IDFA Alliance of Women Film Journalists’ EDA Award for Best Female-Directed Documentary al was uitgereikt aan Maite Alberdi voor The Grown-Ups.
Het festival duurt nog tot en met zondag. Dan wordt ook bekend gemaakt welke film de VPRO IDFA Audience Award heeft gewonnen.

Zaradasht Ahmed won de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary (€ 12.500) voor Nowhere to Hide (Noorwegen/Zweden). De film is een ooggetuigenverslag van een Iraakse verpleegkundige die moet vluchten als zijn woonplaats in handen valt van IS.
Uit het juryrapport: Er zijn van die films die fantastisch zijn om te zien en er zijn films die de wereld gezien moet hebben. Nowhere to Hide is beide en wist ons diep te raken

Daarnaast reikte de jury de IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary (€ 2.500) uit aan Still Tomorrow (China) van Jian Fan. De documentaire is een portret van de Chinese dichter Xiuhua Yu, die van gehandicapte boerin, gevangen in een liefdeloos huwelijk, uitgroeit tot internetsensatie en lieveling van de Chinese media.

De jury van de IDFA Competition for Feature-Length Documentary bestond uit voorzitter Tom Paul (VS), Yuri Ancarini (Italië), Jordana Berg (Brazilië), Ingrid van Tol (Nederland) en Debra Zimmerman (VS).

De IDFA DocLab Award for Digital Storytelling (€ 5.000) ging naar DeathTolls Experience (Iran) van Ali Eslami. Uit het juryrapport: We waren geraakt door de verschillende technieken welke gebruikt waren om het verhaal te vertellen waarbij we werden uitgedaagd om te relativeren bij de verschillende oogpunten welke belicht werden. De film is wekt bij tijd en wijle een oncomfortabel gevoel op, maar soms is het ook belangrijk om niet weg te kijken en te zien wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Mia Donovan ontving de Scenic IDFA DocLab Immersive Non-Fiction Award (€ 2.500) voor Deprogrammed (Canada).

De jury van de IDFA DocLab Competition for Digital Storytelling bestond uit Brett Gaylor (Canada), Anna Higgs (Engeland) en Jan Rothuizen (Nederland).

De IDFA Award for First Appearance (€ 7.500) werd uitgereikt aan Sine Skibsholt voor Who We Were(Denemarken).

Uit het juryrapport: Dit is een intiem verhaal welke gebeurtenissen breder trekt naar een globaal niveau. We zagen zeer herkenbare dingen van onszelf terug in de twee families welke gevolgd worden terwijl zij hun weg proberen te vinden in deze wereld.
De Special Jury Award for First Appearance (€ 2.500), ter nagedachtenis aan Peter Wintonick, ging naar Plastic China (China) van Jiu-liang Wang. Plastic China kwam tot stand met een financiële bijdrage van het IDFA Bertha Fund.

De jury van de IDFA Competition for First Appearance bestond uit Marjoleine Boonstra (Nederland), Uldis Cekulis (Letland), Kahane Cooperman (VS), Samir Mehanovic (Schotland) en Bob Moore (Canada).

Tali Shemesh en Asaf Sudry wonnen de IDFA Award for Best Mid-Length Documentary (€ 10.000) voor Death in the Terminal (Israël).
Ksenia Okhapkina won de IDFA Special Jury Award for Mid-Length Documentary (€ 2.500) voor Come Back Free (Estland).

Uit het juryrapport: We werden in het bijzonder geraakt door het camerawerk welke volledig in dienst staat om inzicht en medeleven te creëeren in deze film waarbij er geen gericht verhaal verteld wordt.

De jury van de IDFA Competition for Mid-Length Documentary bestond uit Ryan Harrington (VS), Noe Mendelle (Schotland), Jake Perlin (VS), Andrea Prenghyová (Tsjechië) en Digna Sinke (Nederland).

De Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary (€ 7.500) ging naar Radio Kobanî van Reber Dosky.

Uit het juryrapport: Deze film laat een duidelijk beeld van de Europese besluitvorming rondom vluchtelingen in Europa zien. Tevens komen de visies van verschillende landen aan bod waarbij democratie en bureaucratie een duidelijk beleid vaker in de weg zit dan dat de vluchtelingen hierin geholpen worden. Het is misschien niet de beste film,maar is wel provocerend en gewaagd bij het gebruik maken van een sociaal experiment met echte mensen. Hier is het een uitdaging om een balans te vinden tussen ethische en artistieke integriteit.

Guido Hendrikx ontving de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary (€ 2.500) voor Stranger in Paradise.

De jury van de IDFA Competition for Dutch Documentary bestond uit Tine Fischer (Denemarken), Maureen Gosling (VS), Ester Gould (Nederland), Nilotpal Majumdar (India) en Qi Zhao (China).

De ARRI IDFA Award for Best Student Documentary (€ 5.000) ging naar When Will This Wind Stop(Polen) van Aniela Astrid Gabryel.
Close Ties (Polen) van Zofia Kowalewska won de IDFA Special Jury Award for Student Documentary (€ 2.500). Beiden winnaars ontvingen naast het geldbedrag de Amira camera, die ARRI beschikbaar stelt voor de volgende producties van de makers.

Uit het juryrapport:De maker toonde op zeer hoog niveau een verhaal te kunnen vertellen welke er duidelijk uit sprong tegenover de andere titels in deze competitie. De focus en de manier waarop hij wist te anticiperen op de verschillende wendingen in verhaal welke liefde, haat, spijt en vergiffenis belicht. Ondanks de korte speelduur wist de film ons te raken waarbij we zowel moesten huilen en lachen. Door de uitstekende editing en het vermogen om de verschillende momenten goed vast te leggen wordt het verhaal efficiënt verteld waardoor de lijn tussen fictie en documentaire regelmatig vervaagd. 
The IDFA Special Jury Award for Student Documentary goes to Close Ties by Zofia Kowalewska.

De jury van de IDFA Competition for Student Documentary bestond uit Judy Kibinge (Kenya), Salome Machaidze (Georgië) en Daan Veldhuizen (Nederland).

De IDFA Award for Best Children’s Documentary (€ 2.500) ging naar Rocknrollers (Nederland) van Daan Bol.
Saskia Gubbels won de IDFA Special Jury Award for Children’s Documentary (€ 1.000) voor Naomi’s Secret (Nederland).
De jury van de IDFA Kids & Docs Competition bestond uit Monica Hellström (Denemarken), Ollie Huddleston (Engeland) en Niki Padidar (Nederland).

Uit het juryrapport: Een verhaal over het accepteren van je eigen realiteit en vergeving ondanks te zijn verlaten. Deze film toont de moeilijke relatie tussen ouder en kind waar veel kinderen zich in kunnen herkennen of in mee kunnen leven Hierbij toont de hoofdpersoon dapper te zijn, niet aan zelfmedelijden te doen en een vastberadenheid te hebben om weer te kunnen vertrouwen.

The IDFA Special Jury Award for Children’s Documentary goes to Naomi’s Secret by Saskia Gubbels.

Overige awards
Heddy Honigmann reikte aan het begin van de avond de Prins Bernhard Cultuurfonds Documentary Award uit aan filmmaker Ester Gould (A Strange Love Affair with Ego, Strike a Pose). Het stipendium is door een anonieme mecenas ingesteld bij het Cultuurfonds en bestaat uit een geldbedrag van € 50.000 voor het produceren van een nieuwe documentaire.

Op dinsdagavond werd al de IDFA Alliance of Women Film Journalists’ EDA Award for Best Female-Directed Documentary (€ 2.500) uitgereikt aan The Grown-Ups (Chili/Nederland/Frankrijk) van Maite Alberdi.
The Grown-Ups kwam tot stand met een financiële bijdrage van het IDFA Bertha Fund.
Het festival duurt nog tot en met zondag 27 november. Dan wordt ook bekend gemaakt welke film de VPRO IDFA Audience Award (€ 5.000) heeft gewonnen.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar