Site pictogram Movie Addicts

One Night Stand: MALIK van Shady El-Hamus, vrijdag 17 november op NPO 3

MALIK van regisseur Shady El-Hamus is de derde van zes nieuwe One Night Stand-films van dit jaar en wordt uitgezonden op vrijdag 17 november om 21.25 uur op NPO 3. Deze reeks is tot stand gekomen in samenwerking met de omroepen NTR, BNNVARA en VPRO. De film is geschreven door Oscar van Woensel. De producent is Pupkin en de hoofdrollen worden gespeeld door Sam Louwyck en Bilal Wahib. One Night Stand staat voor vernieuwende, komische of indringende nieuwe films van 45 minuten, gemaakt door nieuw Nederlands talent.

Na Limburgia en Jungle is Malik op vrijdag 17 november te zien op NPO 3. De andere films van dit jaar, DE DAG DAT MIJN HUIS VIEL, AVONDLAND en CHIMÈRE, zijn de aankomende weken te zien op NPO 3.

Over MALIK
Een boerderij aan de grond en een verstoorde familieband. Een zieke broer en een uitzichtloos toekomstbeeld. In de spannende roadmovie Malik komen de werelden van outsiders Ben (55) en Amir (17) op onverwachte manier en in extreme omstandigheden samen.

Regisseur Shady El-Hamus over MALIK: “In de film groeien Ben en Amir in korte tijd naar elkaar toe. We spelen in het begin van de film bewust met het clichébeeld dat over beide personages bestaat, om die vervolgens uit te diepen en te ontmaskeren. De mannen herkennen steeds meer in elkaar – hun vader-zoonrelatie wordt aan elkaar gespiegeld en laat een universele strijd zien.Twee achtergronden. Twee verhalen. Twee mensen die in eerste instantie mijlenver uit elkaar staan, maar meer gemeen blijken te hebben dan ze ooit hadden kunnen denken.”

Wat ik vond van Malik

Bilal Wahib kende ik alleen van het ontzettend foute Fissa, maar wat ik zag in Malik verrasste me in de meest positieve zin. Hij weet namelijk niet alleen te overtuigen als de jonge en stuurloze Amir, maar ook de chemie met de oudere Belgische acteur Sam Louwyck is ijzersterk. Hoewel hun werelden mijlenver uit elkaar liggen bevinden zij zich toch op hetzelfde punt als het gaat om hun positie in hun families. Wat dat betreft is het niet bepaald origineel dat de twee naar elkaar groeien (toch standaard buddy roadmovie logica). Op de achtergrond speelt echter nog veel meer. Zo is er het verhaal van Amir, een allochtone jongere met strafblad welke voor zichzelf geen uitweg meer ziet en in foute beslissingen blijft hangen. Hoeveel van dit soort gevallen lopen er niet daadwerkelijk rond in Nederland. Of het verhaal van Ben, de alleenstaande boer, die zijn bedrijf draaiende moet zien te houden terwijl dat in je eentje praktisch onmogelijk is. Malik wordt gedragen door zeer sterk acteerwerk en is ook nog confronterend actueel.

Trailer Malik
6 nieuwe Nederlandse films 
3 nov: LIMBURGIA – Regie: Noël Loozen, Scenario: Joeri Kloppert, Noël Loozen
10 nov: JUNGLE – Regie: Hetty de Kruijf, Scenario: Ashar Medina
17 nov: MALIK – Regie: Shady El-Hamus, Scenario: Oscar van Woensel
24 nov: DE DAG DAT MIJN HUIS VIEL – Regie: Thessa Meijer, Scenario: Thessa Meijer, Don Duyns
15 dec: AVONDLAND – Regie: Nico van den Brink, Scenario: Nico van den Brink & Victor van der Valk
22 dec: CHIMÈRE – Regie: Kaweh Modiri, Scenario: Kaweh Modiri
One Night Stand is een samenwerking tussen NTR, BNNVARA, VPRO, NPO-fonds, Nederlands Filmfonds en CoBO. De films worden geproduceerd in coproductie met de omroepen.
Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar