Site pictogram Movie Addicts

One Night Stand: Messias (Zondag 2 oktober 22:30 op NPO 3 na zondag met Lubach)

De Gouden Kalveren zijn uitgereikt en daarmee is het Nederlands Film Festival ten einde. Een van de onderdelen tijdens dit festival zijn de One Night Stand films welke ook een eigen prijs konden winnen. in de komende 6 weken zal er iedere zondag een van de films binnen dit programma vertoond worden op NPO 3. Dit weekend is het de beurt aan Messias.

 

Korte synopsis:

In Nederland legt de laatste gelovige het loodje. De blijde boodschap is uitgewerkt. Het Vaticaan is not amused en dreigt de arme bisschop met overplaatsing naar Siberië. Wanhopig bidt de bisschop om genade uit de hemel. En zie: Jezus Christus keert terug op aarde.
Als de zaken toch niet helemaal zijn wat ze lijken, ondernemen de bisschop en zijn Islamitische bediende een gewaagd plan om de sceptische kardinalen in het Vaticaan van de terugkeer van de Messias te overtuigen. De wederkomst van JC blijkt ook uitstekend in hun snode plannen te passen. Helaas heeft de Messias zelf een hele andere agenda.

Mijn oordeel

Deze bij vlagen hilarische persiflage neemt met zijn stereotypes een hoop vooroordelen op de hak van corrupte kardinalen met aparte trekjes tot sjagerende moslims tot de onverklaarbare zwarte bediende (zie ik daar een zwarte piet persiflage??). Het acteerwerk van met name de bischop is niet overdreven en juist dit maakt het geheel bijna wrang dat juist hij hierin verzeild raakt met zijn goede bedoelingen. Deze korte film geeft ook het belang van uiterlijk vertoon aan welke ook in de ó zo sobere’ kerk af en toe de boventoon voert ten behoeve van het imago. Messias is bovenal luchtig en weet ondanks deze toon toch wat kritische zaken aan het licht te brengen. Een van de aanraders binnen de One Night Stand films.

Regie: Rob Lücker

Scenario: Anne Hofhuis

Cast

Bisschop – Jappe Claes
Messias – Saman Amini
Rachid – Mourade Zeguendi
Assistent van de bisschop – Huug van Tienhoven
Opperkardinaal – Vincenzo Failla
Kardinaal – Beppe Costa

 

One Night Stand is een samenwerking tussen het Mediafonds, het Nederlands Filmfonds, CoBO en de omroepen NTR, VARA en de VPRO. De zes films van dit jaar worden geproduceerd door PRPL, Viking Film en BALDR Film, in coproductie met de omroepen.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar