Site pictogram Movie Addicts

Openingsfilm IDFA Stranger in Paradise vanaf 8 december in de filmtheaters

De film Stranger in Paradise, die op 16 november het IDFA opent, wordt op 8 december door Mokum Filmdistributie in de filmtheaters uitgebracht. Regisseur Guido Hendrikx toont in zijn origineel en nietsontziend filmessay de machtsverhouding tussen Europa en migranten. Ally Derks, directeur van IDFA: “Stranger in Paradise houdt ons een spiegel voor met betrekking tot de vluchtelingenproblematiek.”

Over Stranger in Paradise 
In een klaslokaal in Sicilië, vlak achter de muren van fort Europa, krijgen net gearriveerde migranten les van een leraar (acteur Valentijn Dhaenens) met krankzinnige trekjes. Het ene moment stoot hij ze genadeloos af, dan weer sluit hij ze zalvend in zijn armen. Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt Stranger in Paradise de machtsverhouding tussen Europa en migranten.

Europa krijgt gestalte in een meester die zijn klas van migranten meezuigt in zijn vertwijfeling. Een aan het immorele grenzend pleidooi, een door schuldgevoel bewogen welkomstwoord en het in beleid gegoten compromis daartussen: Stranger in Paradise is een film over de manier waarop Europa omgaat met het geluksverlangen van de ander.

Guido Hendrikx: “Ik heb geprobeerd de aarde van bovenaf te bekijken. Beschouwend, en ver weg van het morele oordeel. De machtsverhouding die ik van een afstand observeerde en later tijdens de researchperiode van dichtbij ervoer, wilde ik niet zozeer zichtbaar, maar invoelbaar maken.”

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar