Site pictogram Movie Addicts

Mooov presenteert Pakistaans filmdebuut Dukhtar vanaf 11 augustus in de filmtheaters

Dukhtar (Urdu voor ‘dochter’) is een aangrijpend en spannend filmdebuut over een Pakistaanse moeder en dochter die vluchten voor een gedwongen uithuwelijking van de dochter, in een land dat geregeerd wordt door mannen en mannelijke eer. Gedwongen huwelijken zijn in landen als India en Pakistan, nog steeds aan de orde van de dag. De film werd meerdere malen genomineerd en won diverse prijzen, waaronder de juryprijs op het Sonoma International Film Festival 2015 in Californië en de publieksprijs voor Beste Film op het International Women’s Film Festival 2015 in Créteil, nabij Parijs. De film is vanaf 11 augustus 2016 te zien in diverse filmtheaters.

Voor regisseur Afia Nathaniel betekent dit haar debuutfilm, na het maken van enkele kortfilms, welke gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Nathaniel maakt gebruik van felle kleuren en verschillend lichtinval, waardoor het contrast tussen man en vrouw alleen maar groter wordt. Zo ontstaat een visuele scheiding tussen man en vrouw in de film.

Verhaal
Op vijftienjarige leeftijd werd Allah Rakhi uitgehuwelijkt aan het veel oudere stamhoofd Daulat Khan, die haar van Lahore meenam naar de bergen van Pakistan. Twintig jaar later wil haar man vrede sluiten met Tor Gul, de leider van een rivaliserende stam en daarvoor zal hij de stamleider hun 10-jarige dochter Zainab ten huwelijk aanbieden. Allah Rakhi wil niet dat haar dochter hetzelfde meemaakt als zijzelf en ze vlucht met haar dochter naar Lahore. Ze kunnen mee met Sohail, een sympathieke vrachtwagenchauffeur. Allah Rakhi heeft de man voorgelogen over de reden van hun reis en wanneer Sohail de ware toedracht toch te weten komt, stelt zich de vraag of hij moeder en dochter nog wel verder wil helpen.

Bekijk hier een interview met regisseur Afia Nathaniel tijdens filmfestival MOOOV 2015.

Trailer

Over MOOOV Film Distribution The Netherlands
MOOOV is een filmfestival in Turnhout, België, dat jaarlijks plaatsvindt in april onder de bezielende leiding van directeur Marc Boonen. Tijdens het festival worden ruim 70 films ‘met zicht op de wereld’ vertoond. Naast het organiseren van het jaarlijkse filmfestival, legt MOOOV zich ook toe op het distribueren van films in België en Nederland. In België is Marc Boonen verantwoordelijk voor de distributie van MOOOV-films, in Nederland ligt deze taak bij Bert Goessen, directeur van MOOOV Film Distribution The Netherlands.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar