Site pictogram Movie Addicts

Peter Triest wint Mediafondsprijs Documentaire 2016 tijdens opening IDFA

Zojuist is in Carré het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) officieel geopend met Stranger in Paradise van Guido Hendrikx.
Voorafgaand aan de filmvertoning werd de Mediafondsprijs Documentaire 2016 (€ 125.000 ) aan Peter Triest uitgereikt voor de realisering van zijn filmplan Parked Lives.
In haar openingsspeech refereerde festivaldirecteur Ally Derks aan de aanstaande opheffing van het Mediafonds en de jarenlange intensieve samenwerking.
Het was voor Ally Derks zelf ook haar laatste openingsspeech. Ze neemt volgend jaar tijdens de 30e editie van IDFA officieel afscheid.

IDFA-Mediafonds Workshop
De prijs, een geldbedrag van € 125.000,- wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door het Mediafonds en is bestemd voor het realiseren van het beste filmplan uit de IDFA-Mediafonds Workshop, een samenwerkingsproject van IDFA en het Mediafonds. Deze editie, waaraan vijf documentairemakers deelnamen, stond onder leiding van filmmakers Catherine van Campen en Petra Lataster-Czisch.

Parked Lives van Peter Triest
Peter Triest portretteert in Parked Lives één van de ruim twee miljoen Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die 46 weken per jaar kriskras door Zuid- en West-Europa rijden. Het gelaagde plan maakt op verschillende niveaus duidelijk hoe deze ontheemde man een anonieme, maar essentiële schakel is in de wijze waarop onze samenleving draaiende wordt gehouden.

De jury over het winnende filmplan:
‘Na rijp beraad heeft de jury gekozen voor het filmplan waarin de filmische visie van de maker op het onderwerp het sterkst naar voren komt. De maker zoomt afwisselend in en uit, met een scherp oog voor betekenisvolle details en het grotere onderliggende verhaal. Hij laat ons hierbij kennismaken met een wereld die dichtbij ons staat, maar toch voor de meesten onbekend is. Het is het portret van een man, en via hem ook van het Europa anno nu.’
De jury bestond uit Bregtje van der Haak, Sal Kroonenberg, Kaweh Modiri, Patrick Schonewille en Suzanne van Voorst.

Peter Triest (1973) is filmmaker, historicus en copywriter. Na zijn opleiding aan het RITCS, de Brusselse filmschool, studeerde hij geschiedenis met specialisatie in de Nieuwste Tijd. Zijn debuutfilm Out of the Desert (2016) is een portret van Howe Gelb, een Amerikaanse cultmuzikant. Als communicatieadviseur won hij in 2011 de prijs voor beste overheidscampagne van het jaar.

Openingsspeech Ally Derks
Festivaldirecteur Ally Derks stond in haar openingsspeech stil bij de aanstaande opheffing van het Mediafonds en de jarenlange intensieve samenwerking. Ruim 200 jonge talentvolle documentairemakers werden de afgelopen decennia begeleid in het ontwikkelen en maken van 78 creatieve documentaires.
Verder sprak Ally Derks kort over de buitengewoon positieve adviezen die IDFA afgelopen zomer ontving van zowel de Nederlandse Raad van Cultuur als de Amsterdamse Kunstraad. Ondanks het advies om beide subsidie aanvragen volledig te honoreren, zowel op grond van geleverde prestaties als de plannen voor de toekomst, werd het advies in beide gevallen niet gehonoreerd en sprak Derks de hoop uit dat de Minister van OCW dat alsnog zal doen.
Voor Ally Derks, oprichter en directeur van IDFA, was dit ook haar laatste openingsspeech. Hoewel ze pas tijdens de 30e editie van IDFA in 2017 afscheid neemt, gaat ze na deze editie op uitnodiging van de Duitse ‘Robert Bosch Stiftung’ een jaar als ‘fellow’ werken en wonen in Berlijn. Barbara Visser zal volgend jaar als interim artistiek directeur haar taken overnemen.

Op woensdagavond 23 november vindt de prijsuitreiking plaats in Stadsschouwburg in Amsterdam, waarin de winnaars van de verschillende competities worden bekend gemaakt.

IDFA 2016 vindt plaats tot en met zondag 27 november.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar