Site pictogram Movie Addicts

Programma Weapon of Choice bij Movies that Matter festival bekend gemaakt

Gloria Wekker, Sinan Can, Nadia Moussaid, Eric de Vroedt en Marjan Minnesma
kiezen film op Movies that Matter Festival

 

Vijf films die iedereen gezien moet hebben. Voor het programma Weapon of Choice is een vijftal prominente Nederlanders gevraagd een film te kiezen waarvan zij overtuigd zijn dat die de blik op de wereld veranderen. Voorafgaand aan de vertoning op het Movies that Matter Festival, worden zij in de zaal live geïnterviewd over hun leven, werk en keuze voor deze specifieke film.

Emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit Gloria Wekker kiest voor Daughters of the Dust, de eerste grote bioscooprelease van een zwarte vrouwelijke filmmaker. Onderzoeksjournalist en programmamaker Sinan Can gaat voor de magische speelfilm The FallDelicate Balance over Uruguay is de keuze van presentator Nadia Moussaid. Marjan Minnesma, directeur van de Stichting Urgenda, laat met de documentaire Albatross het effect van plastic zien. De documentaire So Help Me God, over een onconventionele Brusselse onderzoeksrechter is de keuze van artistiek leider van Het Nationale Theater in Den Haag, Eric de Vroedt.

Met Weapon of Choice wil het Movies that Matter Festival de impact laten zien die een film kan hebben. Het festival vindt plaats van 23 tot en met 31 maart in Den Haag, internationale stad van Vrede en Recht.

 

Marjan Minnesma kiest Albatross
(vertoning 25 maart, ook met regisseur en fotograaf Chris Jordan)

Op de Midway-eilanden, gelegen in de noordelijke Grote Oceaan, filmt fotograaf en filmmaker Chris Jordan met zijn crew het tragische lot van honderdduizenden Laysan-albatrossen die zich daar jaarlijks nestelen en jongen ter wereld brengen. Doordat ze plastic voor voedsel aanzien komen steeds meer albatrossen op een zeer trieste manier aan hun einde.

 

Nadia Moussaid kiest Delicate Balance
(vertoning 27 maart)

Drie verhalen uit verschillende continenten over heden en toekomst van de mensheid, met een interview met de voormalig president van Uruguay José Mujica als rode draad. Zijn ideeën over de moderne samenleving, waar economische belangen prevaleren boven menselijke waarden, zijn de verbindende factor.

 

Sinan Can kiest The Fall 
(vertoning op 29 maart)

Werkelijkheid en fantasie doorkruisen elkaar in deze magische vertelling van Tarsem Singh (The Cell) over de vriendschap tussen een vijfjarig meisje en een stuntman in een ziekenhuis in het Los Angeles van de jaren twintig.

 

Gloria Wekker kiest Daughters of the Dust
(vertoning op 30 maart)

Daughters of the Dust was de eerste grote bioscooprelease van een zwarte vrouwelijke filmmaker en werd in 1991 lovend ontvangen. Een gerestaureerde versie werd in 2017 opnieuw uitgebracht. Over de strijd voor het behoud van folklore en tradities van de Gullah gemeenschap, bestaande uit voormalige West-Afrikaanse slaven, op de Sea Islands voor de kust van South-Carolina.

 

Eric de Vroedt kiest So Help Me God 
(vertoning 31 maart)

Fly on the wall-portret van de kleurrijke Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez. Terwijl ze op meesterlijke wijze een gestage optocht van grote en kleine criminelen aan de tand voelt, begeleiden haar ongefilterde meningen en ontwapenende humor deze rauwe inkijk in het Belgische rechtssysteem. Het cold case-onderzoek naar de moord op twee prostituees vormt de rode draad.

 

Het filmprogramma staat momenteel online. De voorverkoop van het festival start op donderdag 9 maart.

www.moviesthatmatter.nl

Hoofdpartners van het Movies that Matter Festival zijn Amnesty International en het vfonds. BNNVARA en dagblad Trouw hebben zich als mediapartners aan het festival verbonden.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar