Site pictogram Movie Addicts

Review 10 Cloverfield Lane

Untitled(40)

Voordat ik maar ook iets ga vertellen over deze geheimzinnige film wil ik even duidelijk maken dat de titel van de film misleidend kan zijn. Toen de naam bekend werd gemaakt associeerden veel mensen de film met Cloverfield uit 2008. Dit was een found footage film over een groot monster dat New York aanviel. Er werd gezegd dat beide films zich in hetzelfde universum afspelen. Dit alles zou ook natuurlijk best kunnen, maar fans die een direct vervolg op Cloverfield verwachten kunnen teleurgesteld de bioscoop verlaten. Dit gezegd te hebben, neemt niet weg dat 10 Cloverfield Lane een best goede film is.

10 Cloverfield Lane gaat over Michelle (Mary Elizabeth Winstead) die wegloopt van haar problemen en tijdens een nachtelijke rit in een auto ongeluk terecht komt. Wanneer ze wakker wordt zit ze vast in een bunker onder de boederij van het vreemde figuur Howard (John Goodman). Hij zegt haar gered te hebben van het wrak en net op tijd binnen te hebben gebracht voor het einde van de wereld. Maar ze is niet alleen met Howard ook de typische redneck Emmett (John Gallagher Jr.) heeft zich net op tijd naar binnen weten te werken. De grote vraag in de film is of Howard wel de waarheid vertelt. Is er echt iets gaande buiten? En zoja wat dan? Het feit dat Howard een vreemd figuur is met woede uitbarstingen helpt ook niet bij het wantrouwen van Michelle over de hele situatie.

Het concept van de film is redelijk simpel. Drie mensen die samen met elkaar in een bunker vast zitten en waarvan een van hen mentaal niet alles op een rijtje heeft. Dit zorgt meteen al voor de nodige drama, want Howard geeft de impressie dat hij hen vasthoud tegen hun wil in. Spanning is waar deze film het volledig van moet hebben en dat doet het ook erg goed. De dialogen, de ongemakkelijke stiltes aan de etenstafel, het wantrouwen van de personages onderling en de muziek in de film zorgen ervoor dat je op het puntje van je stoel zit. De schrijvers hebben hun best gedaan en verdienen ook zeker een complimentje. Het verhaal is geschreven onder andere door Damien Chazelle (de regisseur en schrijver van Whiplash) en dat verklaart ook meteen het sterke ritme en de spanning die zich in de film bevindt. Zelfs op de wat luchtige momenten (wanneer ze een bordspelletje spelen) weten ze de spanning hoog te houden. Zo is Howard een onvoorspelbare man die van het ene op het andere moment van humeur verandert. Alle drie de acteurs spelen fantastisch, maar toch is het John Goodman die de show steelt in elke scene waar hij in zit.

Ik ben nu erg lovend over de film, maar toch heeft 10 Cloverfield Lane ook zijn minpuntjes. Zo is vooral het einde een erge tegenvaller. De film had wel even 10 minuutjes korter gemogen. Zeker omdat veel mensen met gemixte gevoelens de bioscoop kunnen verlaten, wat je de sterke en spannende scenes van de film doet vergeten. Zelf zit ik in een grijs gebied met het einde maar voor veel mensen is het waarschijnlijk en hit or mis.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar