Site pictogram Movie Addicts

Review 45 Years

45_years_26006393_st_3_s-low(1)

Een relationeel drama waarbij de geliefdes eens geen jonge mensen zijn of dat er een midlife crisis opspeelt. Nee, 45 Years verteld het verhaal van een oud stel waarvan iedereen in de omgeving zou denken dat die op hun sloffen het gezamenlijk sterfbed zouden hallen maar niets lijkt minder waar.

Het is een week voor het 45-jarige huwelijksfeest van Kate (Charlotte Rampling) en Geoff Mercer (Tom Courtenay) wanneer er een brief arriveert voor Geoff. Het lichaam van zijn eerste geliefde, Katia, is gevonden in het ijs van de Zwitserse Alpen waar zij begin jaren 60 vermist raakte. Het bericht brengt het de echtgenoten danig uit balans. Geoff lijkt helemaal terug te vallen in de herinnering van zijn oude geliefde en Kate verandert langzamerhand in de jaloerse en onzekere vrouw. Het is nog maar de vraag of hun huwelijk het feest haalt in de vijf dagen die nog resteren.

Met deze simpele basisgegeven wordt je als kijker toch 1,5 uur geboeid en dat komt door de ontwikkeling van het verhaal en het ijzersterke spel van de hoofdrolspelers en dat van Charlotte Rampling in het bijzonder. Het verhaal laat op subtiele wijze zien hoe iets schijnbaars kleins, steeds groter gaat worden ook al is een stel al 45 jaar gelukkig getrouwd. Charlotte maakt van Kate een sterke vrouw die duidelijk wat aanzien heeft opgebouwd. Des de sterker is het dat deze sterke vrouw stukje bij beetje afbrokkelt in een onzekere en jaloerse vrouw. Het sterke daarin is dat je kijker helemaal meegaat in de gedachtegang van deze vrouw en langzamerhand gaat vrezen voor het ergste. De situatie wordt hierdoor pijnlijker, omdat Geoff (ook overtuigend neergezet door Tom Courtenay) heel onverschillig tegen over haar doet, maar tegelijk duidelijk geraakt wordt door het bericht van zijn oude geliefde. Het sterke van 45 years is dat het voelbaar maakt dat zelfs een huwelijk van 45 jaar nog altijd zwaar onder druk kan komen te staan. 45 Years is klein, maar meeslepend drama dat gedragen wordt door twee uitstekende acteurs die ervoor zorgen dat het verhaal je niet onberoerd zal laten.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar