Site pictogram Movie Addicts

Review A Blast

a blast banner

Hoofdrolspeelster Angeliki Papoulia (Dogtooth, Alps) is één van de opvallendste actrices binnen de nieuwe Griekse cinema. De films onderscheiden zich door gestileerd acteren en een grote nadruk op vorm. Hoewel de betrokken regisseurs, die vaak bij elkaars films in een andere hoedanigheid betrokken zijn, liever spreken van toevallige samenloop, valt op dat Griekenland binnen Europa momenteel tot de interessantste filmlanden behoort.

Tot gisteren was Maria een liefhebbende echtgenote en zorgzame moeder. Nu raast ze over de snelweg, een koffer met geld naast zich, weg van het vuur. Na dertig jaar is het besef ingedaald dat haar leven gebaseerd is op foute keuzes en de leugens van haar familie. Maria zal haar kinderen verlaten en een misdrijf begaan. Het zijn zware offers, maar de verstikkende status-quo van hypocrisie en halve waarheden kan alleen met radicale keuzes doorbroken worden.

Films als deze moeten het hebben van de rauwe authentieke vertolkingen en wat dat betreft zit A Blast met hoofdrolspeelster Angeliki Papoulia goed. Deze Griekse actrice eist werkelijk elke scene de volledige aandacht van de kijkers op. De onbevangenheid die zij in haar spel gooit als de jonge Maria is aanstekelijk, maar ook wanneer zij als getrouwde vrouw en moeder van drie de breekbaarheid van een verloren ziel moet overbrengen weet zij precies de juiste snaar te raken. De verbondenheid met haar grote liefde Yannis (Vassilis Doganis), welke langzaamaan vergaat, is tragisch maar is gezien de situatie bijna niet te vermijden. Wat betreft de achtergrond van het failliet gaande land is dit continue aanwezig echter weet dit minder indruk te maken. Het laat echter wel zien welke tragiek er schuilt in een land welke simpelweg niet klaar was voor één Europa. De dynamiek binnen de familie van Maria is helaas teveel onderbelicht, waardoor de confrontaties met ouders en zus, ondanks dat deze goed geacteerd zijn, net niet die dramatische impact heeft. Is er dan alleen drama in A Blast? Nee, er valt af en toe genoeg te lachen met name het geruzie met haar zus Gogo (Maria Filini) in Maria der jongere jaren. Na verloop van tijd wordt dit steeds minder wat logisch is gezien het dramatische verloop van het verhaal. Voor de puriteinen onder ons een waarschuwing, want er komt een behoorlijke hoeveelheid seks in de film voor iets wat voor sommige aanstootgevend zal zijn. Maar wel degelijk in het verhaal past daar hier duidelijk wordt hoe de dynamiek in het huwelijk van Maria verandert. A Blast is een redelijke drama uit Griekenland welke door hoofdrolspeelster Angeliki Papoulia boven de middenmoot weet uit te stijgen.

A Blast is vanaf 12 maart te zien in EYE Parisienzaal (Amsterdam), Bioscoop Het Ketelhuis (Amsterdam), ’t Hoogt (Utrecht), LUX (Nijmegen), Filmtheater Lumière (Maastricht), Filmhuis Den Haag (Den Haag)

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar