Site pictogram Movie Addicts

Review Alberta (Première Nederlands Film Festival)

alberta_48050669_st_11_s-low1

Eddy Terstall heeft een aardige reputatie opgebouwd met veel eigentijdse en bijzondere films. Van Rent a Friend tot het bekroonde Simon. Niet al zijn films worden met evenveel lof ontvangen maar bijzonder zijn ze bijna allemaal wel te noemen. Met Alberta geeft Eddy net als find me in Venice weer een internationaal tintje mee aan zijn film.

Freek is een succesvolle reclame bobo welke een bedrijf samen met zijn vrouw runt. Freek is niet de trouwste echtgenoot, maar zijn vrouw en hun geadopteerde zoon Werner zijn wel zijn alles. Tot het moment dat hij Alberta tegenkomt, deze jonge vrouw brengt zijn hoofd zo op hol dat hij besluit met haar naar Canada te gaan om zichzelf te herontdekken. In de streek Alberta wordt al snel duidelijk dat Freek misschien teveel heeft verwacht van deze trip of was dit juist het geen wat hij nodig had om zijn leven weer op orde te krijgen?

Alberta is weer bijzonder te noemen daar Eddy een internationale sausje over de film heeft gegoten met een aantal Amerikaanse acteurs die de Canadese inwoners en Mounties moesten voorstellen aan wie hoofdpersoon Daniël de Boissevain zijn levensverhaal uit de doeken doet. Verschillende situaties en personages lijken zo uit een Coen Brothers film gekropen en ook de stijl van het verhaal waarbij fictie en realiteit af en toe op komische wijze met elkaar in aanraking komt. Wat betreft de cast voelt Daniel de Boissevain zich duidelijk als een vis in het water als het haantje welke duidelijk in een midlife crisis beland is. Eva Duijvestein die zijn vrouw Iris speelt weet ook heerlijk scherp uit de hoek te komen en zorgt daarmee voor wat humor in het verhaal. De twee Amerikaanse acteurs hebben dan wel geen Canadees accent aangemeten maar weten wel de juiste snaar te raken en geven leuke inzichten en anekdotes welke misschien wel het meest zullen bijblijven van de film. Grootste minpunt was Jamie Grant welke als Alberta een aparte indruk achterliet waarbij de chemie met Daniel volledig ontbrak waardoor hun affaire ongeloofwaardig overkwam. Haar rol past ook qua ontwikkeling het minst in het hele plaatje en dat is best jammer als hoofdrol en tevens titelrol. De setting welke niet daadwerkelijk in Canada is opgenomen zorgt voor een aantal machtige plaatjes en een echt wildernis gevoel. Eddy Terstall speelt naar mijn gevoel iets teveel met het ritme van de film waardoor deze ook wat onevenwichtig overkomt in tegenstelling tot de betere Coen Brothers films waar de basis van het verhaal het meest naar neigt. Alberta blijft als dramedy een beetje tussen wal en schip hangen omdat voor mij als kijker ook niet duidelijk was welke doelgroep de makers voor ogen hadden voor deze film en dat is misschien wel het grootste manco voor deze redelijke Terstall film.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar