Site pictogram Movie Addicts

Review Alien

alien-1979-wallpaper-6

In het jaar 2122 vliegt het commercieel goederenruimteschip Nostromo naar de aarde met als vracht 20 miljoen ton aan erts. Na het onderzoeken van een noodsignaal op een onbekende planeet komen ze in aanraking met een tot dan toe nog onbekende buitenaardse levensvorm. Een levensvorm met als enige doel het systematisch uitroeien van de bemanning.

Alien begint op een rustig tempo en houd dat aan tot ongeveer halverwege de film, waarna de spreekwoordelijke knop met een noodgang wordt omgedraaid tot stand 11. Gecombineerd met de sfeer die regisseur Ridley Scott weet neer te zetten leid dit tot een spetterende climax. De goed gebalanceerde combinatie tussen sci-fi, horror en thriller zorgt ervoor dat de film van begin tot eind een bloedstollende ervaring is.

Ook al is deze film inmiddels 37(!) jaar oud houden de special effects en de sets fantastisch stand en is de oscar die ze destijds naar binnen sleepten meer dan verdiend. De film is ook nog eens realistisch in hoe het de relaties afbeeld tussen de bemanning, waardoor het verhaal net weer wat meeslepender wordt. De hele groep haalt een hoog niveau qua acteerwerk maar het is toch echt Sigourney Weaver die met de hoofdprijs het toneel verlaat. Zeker één van de meest overtuigende vrouwelijke acteerprestaties die ik heb gezien. Gooi hierbij een meesterlijk gecreëerde bad-guy (petje af voor H. R. Giger) en je hebt het recept voor een klassieker.

Het enige nadeel aan Alien is dat er onderhand duizenden films bestaan met een vergelijkbare opzet. Ondanks dat doen er maar weinig het zo goed als Ridley Scott het deed in 1979. Als je tegen de klassieke horror-formule kan waar iedereen één voor één het loodje legt dan staat er een uitstekende klassieker op je te wachten. “Alien“ kan zelfs in deze tijd zich meten met de beste en zal het de komende jaren ook nog zeker doen.

Alien is net als zijn opvolgers verkrijgbaar bij

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar