Site pictogram Movie Addicts

Review Aliens

Aliens gaat verder waar Alien het verhaal achterliet. Ripley (Sigourney Weaver) is in hypersleep, nadat ze de Alien uit het vorige deel heeft vernietigt. Ze heeft 57 jaar door de ruimte gereisd en wordt gevonden door medewerkers van de Weyland Corporation. Ze heeft nachtmerries over haar aanvaring met de Alien, maar niemand lijkt te geloven dat dit monster echt is. Ripley komt er vervolgens achter dat de planeet LV-426, waar zij het Alienschip gevonden hebben, bewoond is door kolonisten. Al snel verliezen ze contact met de planeet. Ripley wordt samen met een medewerker van Weyland en een groep harde mariniers naar de planeet gestuurd om de boel te onderzoeken. Iedereen is sceptisch over de verhalen die Ripley rondbazuint. Dit verandert al snel wanneer ze de monsters voor het eerst tegen het lijf lopen en het de halve crew afslacht. Nu is het aan de overlevenden om een einde te maken aan het wespennest vol Aliens en levend van de planeet af te komen.
Aliens is in vergelijking tot Alien, meer een actie film dan een echte “by the books” horror film. Daarom zullen er ook zoveel mensen verdeeld zijn over welke beter is. Toch is Aliens best wel intens en angstaanjagend voor een actiefilm. Ik bedoel, hoe kun je op tegen een zwerm van deze monsters, als je weet dat een van hun een complete crew heeft uitgemoord in slechts 24 uur (ja dat gebeurde in Alien). De kans dat de mariniers levend van de planeet af weten te komen is niet erg groot, maar met de hulp van Ripley is er altijd nog hoop. Laten we eerlijk zijn Ellen Ripley is misschien wel een van de meest Bad-ass vrouwelijke personages die ooit het grote scherm heeft bereikt. Sigourney Weaver heeft zelfs een Oscar nominatie in de wacht gesleept voor deze rol. Ik weet zeker dat dat komt door de iconische zin: “Get away from her, you Bitch!”. Aliens heeft een bepaalde soort spanning, die relateert aan het eerste deel. Er zitten een aantal hele intense scenes in de film, die dicht bij het horror genre komen. Deze spanning is vooral te merken na de eerste keer dat de mariniers oog in oog komen te staan met de monsters. Ze realiseren zich dat ze moeilijk deze monsters aan kunnen en het slimmer moeten spelen, door simpelweg gewoon te vluchten. Dit zorgt er echter niet voor dat we minder actie krijgen die je verwacht, wanneer je de Aliens tegenover de gewapende mariniers zet. Hoe dichter bij, hoe gevaarlijker dat de Xenomorphs zijn. Aliens gaat ook wat meer in op de achtergrond van deze Xenomorphs. In het eerste deel weet jij eigenlijk alleen maar wat de monsters doen en dat ze uit een schip komen vol eieren. De grote villain in Aliens is de Xenomorph koningin.  Een enorm monster dat eieren legt, met de zogeheten “Facehuggers”.
Aliens is misschien wel de meest spannende actiefilm die er is. Het is in ieder geval zeker een klassieker. Alleen al door over deze film te schrijven heb ik meteen zin om hem nog een keer te kijken. Aliens heeft twee minder succesvolle vervolgen gekregen, waarvan een door David Fincher werd gemaakt. Tot op heden leek Neill Blomkamp (District 9, Elysium) bezig te zijn met een vervolg op Aliens, die deel drie en vier negeert. Of dit ooit nog gemaakt zal worden is nog maar de vraag. Misschien is het wel helemaal niet nodig en moeten we het gewoon houden bij deze eerste twee fantastische films.
Voordat James Cameron de wereld van Pandora ging verkennen of Leonardo DiCaprio liet zinken op de Titanic, ging hij aan de slag met een franchise die door Ridley Scott was opgebouwd. Het gebeurt niet vaak dat een sequel beter bevalt dan het origineel, maar in mijn ogen is het Cameron niet een maar twee keer gelukt (ook Terminator 2 is een stuk beter dan zijn voorganger). Er zullen een hoop mensen verdeeld zijn over welke Alien film beter is, Alien (1979) van Ridley Scott of toch Aliens (1986) van James Cameron.

Aliens is ook verkrijgbaar bij

Trailer

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar