Site pictogram Movie Addicts

Review Alita: Battle Angel

Review Alita: Battle Angel

Manga lijkt steeds meer te gaan leven binnen het mainstream gebeuren met name dankzij verschillende live action remakes en niet te vergeten de bioscoop release van de Dragon Ball film dit jaar. Nu was Ghost in the Shell geen superfilm maar het aanzien zeker waard en over Death Note zeg ik maar niets. Dat Alita Battle Angel er jaren over heeft gedaan om in productie genomen te worden en James Cameron uiteindelijk een stapje terug deed om Robert Rodriguez op de regiestoel plaats te laten nemen zijn vaak ook niet de beste tekenen en dat terwijl de film toch echt een budget heeft van maar liefst 200 miljoen dollar!!!!

Het is de 26ste eeuw en de wereld ligt grotendeels in puin na de laatste grote oorlog. Zelma de laatste zwevende stad hangt boven Iron city welke deels dient als vuilstort voor deze zwevende stad. Dr Ido vind in het puin de overblijfselen van een cyborg welke hij weer in elkaar zet. Hij noemt haar Alita, naar zijn eigen overleden dochter. Alita herinnert zich niets van waar zij precies vandaan komt, maar uit een reeds incidenten wordt duidelijk dat zij bepaalde skills bezit welke ook de interesse wekken van de heerser Nova uit de luchtstad. Alita is niet zomaar een robot, zij heeft de hersenen van een meisje maar een kracht welke ongekend is waardoor zij zich staande kan houden tegen de sterkste tegenstanders. Terwijl Dr Ido haar wilt beschermen, komt zij steeds meer te weten over haar verleden en welk doel zij heeft. Alita komt hierdoor voor belangrijke keuzes te staan welke niet alleen haar eigen lot maar ook van de mensen die zij lief hebt zal bepalen.

Tja, de aanloop van de film was niet bepaald soepel te noemen en eerlijk is eerlijk voor big budget projecten betekend dat doorgaans weinig goeds. Nu is Manga wel in opkomst, maar spreekt bij het grote publiek toch minder aan dan bijvoorbeeld de superheldenfilms van Marvel of DC. Dit alles geschreven hebben zeg ik dat ondanks dit alles Alita, Battle Angel zeer geslaagd genoemd mag worden. Rosa Salazar speelt de titelrol van Alita en ondanks dat zij natuurlijk digitaal bewerkt is komt zij zeer overtuigend over en dat is een prestatie van de special effects afdeling maar ook zeer zeker de verdienste van deze actrice. De overgang van een lerende cyborg die zichzelf ontdekt naar een vechtmachine die vecht voor gerechtigheid wordt geloofwaardig gebracht. Zij wordt in dit verhaal omringd door jongere acteurs als Jorge Lindeborg Jr en Keean Johnson als love interest Hugo. Daarnaast heb je met onder andere Oscarwinnaars Mahershala Ali, Jennifer Connolly, en Christoph Waltz genoeg ervaring om de jonge cast te ondersteunen. Wat betreft het verhaal wordt er goed opgebouwd en is er genoeg ruimte voor karakterontwikkeling waardoor het niet te clichématig wordt en nog belangrijker er wordt eer aan het origineel gedaan waardoor deze film veel beter werkt als bijvoorbeeld Ghost in the Shell destijds. Er is voldoende afwisseling tussen de actie scenes en de voortgang van het verhaal. waarbij er goed is gekeken naar de opbouw van de gevechten waarbij de finale tijdens de Motorball wedstrijd een absoluut hoogtepunt genoemd mag worden. Visueel liggen er altijd genoeg uitdagingen wanneer je animatie naar live-action vertaald en bij Alita zie je dan ook echt waar een groot deel van het budget (200miljoen dollar) aan op is gegaan. Niet alleen Alita met haar grote ogen komt sterk over, ook alle andere cyborgs, Iron city, de gevechten en niet te vergeten Motorball zien er stuk voor stuk fantastisch uit. Met producent James Cameron welke nauw betrokken was bij dit project kon je er eigenlijk vanuit gaan dat de productie er goed uit zo komen te zien. Daarnaast had Robert Rodriguez met Sin City al eerder bewezen uit de voeten te kunnen met comics naar het grote scherm te vertalen. Leuk dingetje is dat er ook nog een Nederlands tintje aan de film zit, aangezien de sterke soundtrack is geproduceerd door Tom Holkenborg aka Junkie XL. Alita is de eerste grote titel van het jaar en weet vanaf het begin te overtuigen en niet geheel onbelangrijk ook te roeren, want ja de film heeft ook nog een hart. Wanneer de juiste mensen aan het roer staan blijkt het toch mogelijk te zijn om Manga naar Live-action te vertalen nu hopen dat het publiek ook warm gaat lopen en er voor zorgt dat een vervolg het levenslicht zal zien want dat verdiend deze film absoluut!!

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar