Site pictogram Movie Addicts

Review Almost Famous

almost_famous_penny_lane_william_miller_kate_hudson_patrick_fugit(1)

Het is het jaar 2000 en Cameron Crowe, die een paar jaar daarvoor met Jerry Maguire doorbrak, komt met de semi biografische Almost Famous. Een film welke door critici op handen werd gedragen, maar bij het grote publiek een beetje links bleef liggen. Dit vertaalde zich ook toen de grote prijzen verdeeld moesten worden, want kassucces als Gladiator, Erin Brockovich, Traffic en Crouching Tiger Hidden Dragon wisten allen te scoren, waar Almost Famous het moest doen met Oscar voor beste screenplay.

Almost Famous verteld het verhaal van de jonge William Miller (Patrick Fugit) die op jonge leeftijd (15 jaar) het voor elkaar krijgt om voor het blad de Rolling Stone een stuk te schrijven over de band Stillwater. Zonder dat hij het verwacht mag hij van zijn moeder (Frances McDormand) mee om zijn droom te verwezenlijken en een stuk te schrijven over de band terwijl hij mee gaat op tour. Tijdens de tour krijgt hij een band met Penny Lane (Kate Hudson) een band lid die ook meereist en een innige band onderhoudt met Russell Hammond (Billy Crudup), de meest getalenteerde muzikant van het stel. William wordt helemaal opgeslokt in het leven van de band en krijgt hierbij de mooie, maar ook de minder mooie kanten van het bestaan op de weg te zien.

Almost Famous heeft in 15 jaar niets aan kracht verloren en heeft ondertussen wel een aardige schare aan filmfans kunnen bereiken. Het gegeven dat het verhaal semi auto biografisch is maakt het verhaal alleen maar mooier en indrukwekkender. Hoofdpersoon William, welke zeer innemend vertolkt wordt door Patrick Fugit, kan eigenlijk alleen maar op sympathie rekenen van de kijker, maar is tegelijk ook de bindende factor in de film. De verbazing en de manier van waarneming van deze uitzonderlijk slimme jongen komen geloofwaardig en echt over. Dat versterkt de kracht van deze film die voor een film over een Rock&Roll band op tour verassend weinig aanwezige muziekscenes heeft. Daarentegen komt er wel degelijk genoeg muziek voorbij en ligt de focus vooral op de beleving achter de schermen. Billy Crudup en Jason Lee overtuigen als de kibbelende frontmannen van Stillwater sterker nog, de overige leden zorgen met deze heren voor een overtuigend band gevoel met al zijn ups (feesten en concerten) en downs (breaks ups en verwijten over en weer). Een van de mooiste rollen in de film, die echt niet vergeten moet worden, is die van Frances McDormand als de moeder Elaine Miller. Zij maakt van deze sterke feministische vrouw een echte moeder met haar striktheid en breekbaarheid tegenover haar kinderen. Wat verder leuk is dat er een hoop, destijds jong en redelijk onbekend talent, voorbijkomt in deze film, welke later allemaal aardige grote namen zijn geworden. Zo zien we onder andere Eric Stonestreet (Modern Family), Jimmy Fallon (the Tonight Show) en Jay Baruchel (How to Train Your Dragon) in kleine rolletjes voorbij komen. Almost Famous geeft een fantastisch tijdsbeeld van de roerige jaren ’70 en de muziek cultuur die toen heerste. Met een goed geschreven script en de uitstekende vertolkingen is dit een klassieker die velen zullen meenemen naar deze tijd of zullen laten terugdenken aan wat zij deden tijdens de 70’s

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar