Site pictogram Movie Addicts

Review American Crime Story: The People vs OJ Simpson (Nu verkrijgbaar op DVD en Blu-Ray)

people vs O.J.

In dit eerste seizoen staat de grootste en misschien wel de meeste beroemde/beruchte rechtszaak aller tijden centraal.
We volgen alle partijen rondom de rechtszaak van OJ Simpson (Cuba Gooding Jr.), die er van verdacht wordt zijn (ex) Nicole Brown en Ron Goldman vermoord te hebben.
In de eerste aflevering begint vlak na de moord en de verdenking ligt al snel bij OJ Simpson, al snel gevolgd door de beroemde achtervolging, die destijds over de hele wereld live te volgen was.
Hierna wordt snel een team samengesteld dat OJ Simpson gaat verdedigen, met Robert Shapiro (John Travolta) voorop en de rechtszaak kan beginnen.

Laat ik beginnen dat de hele cast heel goed gekozen is, ze lijken allemaal heel erg goed op de mensen destijds. Misschien valt Cuba Gooding Jr. nog wel het meeste uit de toom qua gelijkenis, maar ook bij hem zie je veel overeenkomsten. En met name als het seizoen vordert zie je dat Cuba Gooding Jr. steeds meer in zijn rol komt.
Ook het acteerwerk is heel goed van alle castleden. David Schwimmer vertolkt de rol van Rob Kardashian heel goed, de eeuwige tweestrijd die hij met zichzelf heeft is heel goed voelbaar.
John Travolta hebben ze met make-up wat “aan moeten passen”, maar daardoor lijkt hij wel heel goed op Robert Shapiro, en laat wederom zien dat hij het acteren nog niet verleerd is. Want hij komt heel goed over als de gladde, maar soms ook harde advocaat.
Sarah Paulson speelt Marcia Clark, de advocaat die de nabestaande van Nicole Brown en Ron Goldman bijstaat en vertegenwoordigd. De strijd die zij heeft moeten leveren en de opofferingen die daarbij kwamen kijken worden door Sarah Paulson uitstekend overgebracht. Want of men nou wel of niet in zijn onschuld geloofde, je moet toch wel van goede huizen komen om deze zaak aan te durven. Niet alleen was het een rechtszaak tegen een van de grootste footballspelers, maar de rassenkwestie lag toentertijd ook heel gevoelig. Deze kaart werd al snel gespeeld en hierdoor stonden de aanklagers misschien al meteen met 1-0 achter.
Courtney B. Vance speelt de verharde, maar ook sluwe advocaat Johnnie Cochran. Cochran was een van de advocaten die het rassen balletje opgooit en die weet deze kaart heel goed uit te spelen, al is het alleen maar door zijn eigen persoonlijke ervaringen. Courtney B. Vance zet Cochran heel goed neer en weet met alle maniertjes, zijn doen en laten de toch wel legendarische Cochran echt tot leven te laten komen
Sterling K. Brown speelt Christopher Darden. Darden is een advocaat die samenwerkt met Marcia Clark. Sterling K. Brown laat goed zien dat Darden in een lastig pakket zat, hij was er van overtuigt dat OJ Simpson schuldig was en zette dan ook alles op alles om dit te bewijzen. Maar hij zat wel in een heel lastig pakket, want waarom kiest hij als donkere Amerikaan de kant van de blanken??
Ik vond het een hele goede serie, en eerlijk is eerlijk de rechtszaak is zo opgezet toentertijd dat je af en toe toch wel even wat heen en weer gaat van schuldig naar onschuldig en weer terug. En dat was natuurlijk de opzet van het team van OJ Simpson.
En ik vond het erg schokkend hoe de jury tot deze uitspraak was gekomen. Wat ik wel sterk vond is dat de serie na de uitspraak niet meteen afgelopen is, maar dat ze nog laten zien wat de uitspraak met de verschillende partijen en mensen heeft gedaan.

Extra’s: De eerste worden alle personages uitgelicht en het idee achter waarom ze bepaalde acteurs gecast hebben. Het deel van Cuba Gooding Jr. vond ik heel interessant, hij vertelt hoe hij de elke scene ingegaan is en met welk gevoel. En dat geeft voor mijn gevoel wel een extra lading in zijn scenes.
De tweede vond ik persoonlijk niet heel boeiend. Hier kon je per tijdlijn zien wat er gebeurde. Helemaal als je net de hele serie gezien hebt en je kijkt meteen de extra’s erachteraan is het net even te veel van het goede. Want je hebt deze scenes net gezien alleen is het nu met de datum en tijd die daarbij hoorde. Je kan wel kiezen welke tijd je wilt zien en achter de tijd staat ook kort uitgelegd wat er toen gebeurd was. Het enige boeiende was dat er ook wel tijden en feiten stonden die niet met een scene zijn uitgebeeld. Maar het klikt niet lekker door de tijdlijn heen, waardoor je het al snel gezien hebt.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar