Site pictogram Movie Addicts

Review American Honey

Review American Honey

Een van de festival favorieten van afgelopen jaar komt nu ‘eindelijk’ uit in Nederland en ik heb er eerlijk gezegd lang naar uitgekeken, Met twee prijzen vanuit Cannes en talloze andere prijzen had een kleine Oscarbuzz wel op zijn plaats geweest, maar niets bleek minder waar.

American Honey staat voor een Texaanse jonge meid en Star is er zo een. Opgegroeid aan de zelfkant van de maatschappij besluit ze, na in aanraking gekomen te met Jake, op zijn aanbod in te gaan. Ze gaat mee op pad met een groep jongeren die al feestend door Amerika reizen om Magazines te verkopen. Star wordt door Jake onder zijn hoede genomen en er ontstaat een spel van aantrekken en afstoten, terwijl zij moet zien uit te vinden of dit wel is wat zij wilt of dat gewoon een uitzichtloze ontsnapping is uit haar vorige uitzichtloze bestaan.

American Honey is een aardige zit met zijn goed 2,5 uur en gezien het simpele uitgangspunt had dit zomaar een saai relaas over een 18 jarige meid kunnen worden die zichzelf ontdekt op haar rondreis. Regisseur en schrijfster Andrea Arnold heeft er echter voor gekozen om deze setting te gebruiken om bepaalde gang van zaken in Amerika te tonen, zoals zij eerder deed met Fish Tank over een tiener in een achterstandswijk in Londen. Zo is er in Amerika nog behoorlijk wat armoede wat ervoor zorgt dat jongeren zoals Star, en iedereen die al bij de groep zat, makkelijk te ronselen zijn door mensen die ze feitelijk alleen  een kans bieden om geld te verdienen. Een beter leven is het niet, maar voor de jongeren is het wel een ontsnapping uit de uitzichtloze sleur waar vele in zitten gevangen. Opgejut door Jake, een zeer subtiele en sterke rol van Shia LaBouef, en Kristal, een bitchy rol van Riley Keough worden de jongeren bewerkt om te gaan ‘husselen’ begeleidt door veel Amerikaanse hip hop. De soundtrack van de film staat dan ook als een huis, dit in combinatie van het uitstekende camerawerk wat de kijker echt deelgenoot maakt van het avontuur van Star. Dat er weinig tot niet wordt ingegaan op het verleden van de andere jongere stoort nergens, aangezien Star haar verhaal synoniem staat voor dat van eigenlijk iedereen, De groepsdynamiek werkt echter uitstekend en de vele types hebben op zich weinig diepgang, maar we zijn hier ook niet naar opzoek, de verschillende types zijn goed te onderscheiden. Regisseur Andrea maakt er wel een gewaagd relaas van, aangezien alle jongeren met regelmaat naar gelieven drank en (soft)drugs nuttigen, iets wat in Amerika not done is.

Sasha Lane speelt daarbij een fantastische hoofdrol als Star en zorgt ervoor dat je als kijker geboeid blijft en je meteen meeleeft met  met de hoofdpersoon. Zij zorgt er daarmee ook voor dat je als kijker eenzelfde soort psychologische reis maakt. Ze krijgt wat dat betreft uitstekend tegenspel van Shia LaBeouf, waar ze een duidelijke klik mee heeft. American Honey laat zich in eerste instantie zien als road movie terwijl het merendeel van de film toch als situatie schets en kritiek gezien kan worden op de huidige gang van zaken in de Verenigde Staten. Het siert de regisseur dat de film nergens belerend overkomt en ondanks de lange speelduur ook nergens inkakt en saai wordt.

 

 

 

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar