Site pictogram Movie Addicts

Review Amulet (Te zien bij Imagine)

Review Amulet (Te zien bij Imagine)

Imagine is en blijft in Nederland het Walhalla van de genre film en dat bewijs ligt hem in het feit dat elke film in welk genre dan ook uniek is. Amulet is daarbij mijn 9de film dit jaar (Een hele vooruitgang op afgelopen jaar waarbij een groot deel van het online festival erbij inschoot) Ook dit beloofd een gewaagde film te zijn waarbij publiek en critici het niet helemaal met elkaar eens lijken te zijn (Als je IMDB moet geloven)

Tomas, een oorlogs veteraan, leeft grotendeels op straat en lijdt daarbij zichtbaar door de verschillende traumatische ervaringen welke hij heeft meegemaakt. Hij krijgt de mogelijkheid om in een vervallen huis te wonen met een jongere vrouw en haar stervende moeder. Stukje bij beetje groeit Tomas dichter naar de jonge vrouw Magda toe. De situatie met haar moeder en een reeks andere incidenten doet Tomas steeds meer beseffen dat dat er iets duisters aan de gang is in het huis.

Amulet is wat je met recht noemt een slow burner waarbij zeker het eerste uur meer drama is dan horror. Hier moet je als kijker wel van houden of op zijn minst rekening mee houden. Schrijver en regisseur Romola Garai bewijst naast het acteren (oa Atonement) over meer talenten te beschikken. Ondanks het trage tempo worden met regelmaat aanwijzingen gegeven naar duistere zaken welke meer betekenis hebben dan de kijker of Tomas in eerste instantie zou verwachten. Hierdoor bleef voor mij in het eerste uur de film nog interessant ondanks het meer drama was wat hier om de hoek kwam kijken. Dit was ook mede te danken aan het sterke acteerwerk van Alec Secareanu als de getraumatiseerde Tomas en Imelda Staunton(o.a. Harry Potter en Vera Drake) als de bezorgde zuster Claire. Sterkste troef is echter Carla Juri als Magda, welke een onschuldige en mysterieuze uitstraling heeft waardoor je als kijker blijft gissen naar wat er nu daadwerkelijk aan de hand is. het heen en weer switchen van de tijdslijn in het leven van Tomas kan daarbij voor de nodige verwarring zorgen. Wanneer de film in het laatste half uur heftiger wordt zijn de makers gelukkig niet vergeten het verhaal de aandacht te blijven geven aangezien de puzzelstukjes op hun plek gaan vallen. In dat laatste half uur zullen de geduldige horrorliefhebber ook getrakteerd worden op een paar nare scene’s welke hun doel niet missen. Wat dat betreft zit het ook goed met de vormgeving en de practical effecten in Amulet. Is Amulet de film waarop iedereen zat te wachten? Nee, maar dat hoeft ook niet. Het verhaal zit ondanks of misschien wel juist dankzij de trage start goed in elkaar en weet uiteindelijk te verrassen en misschien wel een beetje te shockeren aan het einde. Een aanrader voor de geduldige kijker.

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar