Site pictogram Movie Addicts

Review Ask Dr Ruth

Ik werd pas gewezen op de documentaire Ask Dr Ruth waarbij het plaatje van de vrouw mij toch bekend voorkwam. De naam zei mij in eerste instantie niets, maar het verhaal over Ruth die met haar 90 jaar nog altijd zeer actief is als sekstherapeut en een voorvechtster van voorlichting tegenover veroordeling is sprak mij wel aan.

Dr Ruth Westheimer is een instituut in Amerika waar zij begin jaren ’80 doorbrak als sekstherapeut op de radio en in korte tijd landelijk naam maakte met optredens bij grote talkshows om uiteindelijk zelf ook talkshows te krijgen op nationale televisie. Deze kleine oudere vrouw met zeer herkenbaar en dik Duits accent is qua voorkomen een tegenpool van bijvoorbeeld een Goedele Liekens die in Nederland en België naam wist te maken als sekstherapeut. Maar waar komt zij vandaan? En wat heeft haar bewogen om zo open te staan en te praten over seks in het o zo conservatieve Amerika?

Ruth is geboren in 1928 in Duitsland als kind van Joodse ouders. Vlak voordat de hel van de 2de wereldoorlog daadwerkelijk losbrak is zij weggestuurd naar een internaat in Zwitserland. Hierdoor maakte zij de Holocaust niet van dichtbij mee met al zijn gruwelijkheden, maar aan de andere kant heeft zij wel de gevolgen ondervonden aangezien zij haar ouders en familie nooit meer heeft teruggezien. Ondanks haar nu opgebouwde reputatie draaide haar leven zelf niet om seks. Vanaf de tijd dat zij volwassen werd in de kibboets in wat nu Israël is heeft zij vooral open gestaan voor relaties. Nadat zij moeder was geworden was zij vertrokken naar Amerika alwaar haar 2de huwelijk strandde. Nadat zij haar grote liefde ontdekte en voor de tweede keer moeder werd is zij pas het pad gaan bewandelen van de studie welke haar later wereldberoemd zou maken.

Het is wat dat betreft mooi om te zien dat een 50plusser destijds welke toch als lief oud vrouwtje overkomt zo strikt is over openlijk praten over seks. Daarbij brak zij door in een tijd waarbij seks taboe was en in een periode waarin Aids opkwam. Ook daarin was zij een voorvechter om mensen voor te lichten en het niet als een homo epidemie te zien. De reden hierachter moge wel zeer duidelijk zijn met haar joodse achtergrond. Het mooie is dat de documentaire zo licht van toon blijft en prettig om te zien is dat Dr Ruth gewoon een heel leuk mens is ondanks alle tegenslagen in haar leven. De vormgeving waarbij haar jeugd wordt weergegeven door animaties komt ook sterk over. Verder is er veel (persoonlijk) archief materiaal gebruikt gecombineerd met interviews van haar en bekende plus het volgen van de persoon nu, welke op 90 jarige leeftijd nog altijd zeer actief is, Haar boodschap wordt goed verwoord in deze documentaire welke slechts 1 belangrijke manco kent. Dat is het ontbreken van een onderbouwd tegengeluid welke slechts 1 keer naar voren komt. Aan de andere kant kijkt de documentaire heel prettig weg en is er voldoende focus op de persoon Dr Ruth om een beeld te geven over de persoon en hoe zij gevormd is.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar