Site pictogram Movie Addicts

Review Better Call Saul

Better-Call-Saul-Episode-6

Het is nog geen 2 jaar geleden dat ik de laatste aflevering van Breaking Bad gezien had en dat ik in tegenstelling tot Dexter niet werd teleurgesteld met het einde van deze serie. De makers teasde al snel de grote schare fans dat een mogelijke spin-of rondom Saul Goodman oftewel Jimmy McGill in de pijplijn zat. Deze gewiekste advocaat heeft in zijn periode van Breaking Bad natuurlijk wel een indruk achter gelaten. Maar hoe heeft het zover kunnen komen met Jimmy? Daar gaan we nu achter komen met de serie Better Call Saul.

Het verhaal begint met Jimmy McGill die op dat moment vooral wat Pro Deo werk verricht, als zelfstandige advocaat, en zo zijn hoofd boven water probeert te houden. Hij verzorgt hiernaast zijn broer die door een overgevoeligheid voor elektrische impulsen thuiszit. We zien de sterke krachten van Jimmy snel terug, waarbij hij af en toe ook gewoon de boel probeert te lichten. Na een paar tegenvallers lijkt Jimmy steeds dichter bij zijn gouden bergen te komen en weet hij ook het respect van zijn broer te winnen, welke een bekende advocaat en tevens partner is bij een grotere advocaten firma in Albuquerque.

Better Call Saul is in de eerste paar afleveringen een feest der herkenning, maar weet ook later te verassen met figuren die we kennen uit Breaking Bad. Is dit het leukste van de serie? Nee, Better Call Saul staat wat dat betreft uitstekend op eigen benen. Ja, de sfeer is bij vlagen vergelijkbaar met Breaking Bad, maar dat kon ook niet anders daar de dezelfde makers achter deze serie zitten. Bob Odenkirk is wederom onnavolgbaar als Jimmy McGill, die nu nog regelmatig naïef uit de hoek komt en vooral nog veel goeds wil doen behalve zijn eigen zakken vullen. Hij krijgt fantastisch tegenspel van Jonathan Banks als de harde en niet te peilen Mike Ehrmantraut. Een van de beste en mooiste afleveringen van het eerste seizoen is het achtergrond verhaal van Mike, wat meteen verklaart hoe deze zo geworden is. Wat dat betreft zorgen de flashbacks van Jimmy vooral voor plaatsvervangende schaamte, maar verklaren ook hoe hij zo is geworden. Het is dan ook mooi dat hij een bijzondere band heeft met zijn broer Chuck (Michal McKean), die al een succesvolle carrière als advocaat opgebouwd heeft. Elke aflevering is het een strijd, waarbij Jimmy vooral het gevoel heeft dat hij door alles en iedereen wordt tegengewerkt in zijn pogingen om voor zichzelf te beginnen en zijn huidige kantoortje achter een nagelstudio te verlaten. Better Call Saul is een komischer alternatief op Breaking Bad, welke in de loop van tijd steeds naargeestiger werd. Moet je voor deze serie Breaking Bad gevolgd hebben? Nee, absoluut niet, maar het zorgt af en toe wel voor leuke momenten waarbij figuren herkend uit het het Breaking Bad universum. Wij kunnen in ieder geval niet wachten op seizoen 2 van deze serie.

Bob Odenkirk as Saul Goodman – Better Call Saul _ Season 1, Episode 4 – Photo Credit: Ursula Coyote/AMC

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar