Site pictogram Movie Addicts

Review Bezness as Usual (Nu te zien in selecte theaters door Nederland)

Bezness as Usual is een documentaire over de vader van Alex Pitstra. Eigenlijk heet hij niet Alex Pitstra, zijn naam is Karim Alexander Ben Hassan. Alex heeft zijn naam veranderd nadat zijn Tunesische vader Nederland verliet, toen Alex nog maar een klein kind was. Zijn vader was niet de meest makkelijkste man wordt duidelijk en heeft heel wat te verbergen achter een vriendelijke glimlach. Alex hoopt met het maken van deze film en het bij elkaar brengen van de familie, zijn vader tot inkeer te brengen. Maar het is niet zeker of deze man ooit zijn fratsen en streken achterwegen laat.

De Bezness in de titel verwijst naar mannen die toeristen rondleiden en er voor zorgen dat ze een goede vakantietijd hebben. Dit deed Mohsen samen met zijn drie broers. Dit was een manier om lekker te feesten en buitenlandse meisjes aan de haak te slaan. Op deze wijze leerde Mohsen ook de moeder van Alex kennen. Zij kwam net uit een moeilijke scheiding en Mohsen was daar om haar te troosten. Een korte tijd daarna komt Mohsen met Alex zijn moeder mee naar Nederland en raakt de moeder zwanger van Alex. Toch gaat dit alles niet helemaal goed. Mohsen is niet de vriendelijke leuke jongen die hij op het eerste gezicht leek. Hij stal van mensen en raakte vaak in de problemen. Vervolgens is hij het land uitgegooid. Later komt Alex erachter dat Mohsen nog twee kinderen heeft gekregen in de loop der jaren.

Wanneer Alex zijn vader regelmatig begint op te zoeken, besluit hij de familie bij elkaar te krijgen. Zo komt ook zijn Zwitserse halfzus erbij, die iets minder gecharmeerd is van Mohsen en zijn handelingen. Alex komt te weten dat de broers van Mohsen, op een na, ook allemaal kinderen hebben in het buitenland. Dit geeft ineens van het ene op het andere moment een heel ander beeld van deze mannen. Het lijkt wel alsof kinderen verwekken bij buitenlandse vrouwen hun doel is, zoals Alex zelf zegt, ze een Europese bankrekening in de vorm van een kind hebben voor later.

Alex probeert duidelijk hier en daar sympathie op te wekken voor zijn vader. Dat is als kijker toch wel erg moeilijk. Het beeld van Mohsen verandert drastisch in de loop van de film. Hij maakt regelmatig seksistische opmerkingen en vraagt Alex ook om geld. Op een manier leven we wel mee met Alex en zijn innerlijke conflict over zijn gevoelens voor zijn vader. Hij heeft het moeilijk met zien dat zijn vader hem op een manier haast gebruikt. Zijn halfzus Jasmin kijkt hier heel anders naar en is een stuk harder, misschien ook omdat ze zich niet gerespecteerd voelt als vrouw. Alex heeft natuurlijk zelf een hele andere kijk op dit verhaal, omdat het hem heel persoonlijk ligt. Hij laat daarom sommige dingen open liggen voor interpretatie van de kijker zelf. Verder is het een mooie documentaire, maar toch had ik iets meer willen weten over deze zogeheten Beznesses en over wat ze precies uitvogelen. Bezness as Usual is zeker het kijken waard, mocht je een documentaire willen zien over de vader-zoon relatie en de cultuurverschillen tussen de twee landen, Tunesië en Nederland, en hoe deze ook samen komen.

 

Hieronder de verschillende data en locaties waar Bezness As Usual te zien is de komende periode.
Theater Datum
Rialto 20-4-2016, 19:15 uur
Cinema Arabe 
Rialto 22-4-2016. 14:45 uur
Cinema Arabe
GroningerForum
23 middag (en 27 avond?)
LantarenVenster
30 april 14:30 uur Cinema Arabe Tour
Sliekerfilm Leeuwarden
1 mei, 16.00 uur Cinema Arabe Tour
en doordraaien 2/3 keer
Chasse Breda
(25-4-2016) 2-5-2016
Filmhuis de Keizer 3-5-2016, 20:30 uur
LUX Nijmegen 11-mei
Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar