Site pictogram Movie Addicts

Review Birdman

Birdman-banner

De grote indie arthouse must see van het moment en Oscar contender is alleen al in zijn opzet bijzonder. Met Michael Keaton in de hoofdrol (van een voormailg superheld vertolker) en daar tegenover Edward Norton (een onmogelijk gedragende acteur die regelmatig opstapt/ontslagen wordt uit producties) heb je een film die zeer dicht tegen de realiteit aan ligt.

Birdman vertelt het verhaal van acteur Riggan Thomson (Michael Keaton). Ooit wereldberoemd door zijn rol als een iconische superheld, nu worstelt hij met een toneelstuk op Broadway. In de aanloop naar de première gaat hij de strijd aan met zijn ego en probeert hij zijn familie, zijn carrière en zichzelf weer op de rails te krijgen.

Alejandro González Iñárritu heeft met Birdman een bijzonder stuk gemaakt waarmee hij zichzelf en zijn cast flink mee uitdaagd. Niet alleen zullen velen de raak vlakken met de realiteit herkennen (Michael Keaton voormalig Batman vertolker en Edward Norton met zijn reputatie), ook technisch gezien is dit een bijzondere film geworden. Met veel bewegende scenes waarin acteurs gevolgd worden wanneer ze van de ene set naar de andere bewegen, heb je veel langgerekte scenes die dus in zijn geheel opgenomen moeten worden. Tel daarbij mooie subtiele visuele effecten op en de regisseur zit al over de helft om er een redelijk tot goede film van te maken. Het enige wat overblijft is dat de acteurs iets moois moeten laten zien. Over de gehele linie wordt er sterk geacteerd waarbij Zach Galifianakis misschien nog het meest opvalt als de ‘normale’ manager van Riggan Thomson. Naomi Watts laat samen met Andrea Riseborough en Amy Ryan zien veel uit een kleine rol te kunnen halen, waarbij ze vooral dienend zijn voor de 2 hoofdrolspelers. De enige vrouw welke echt aan de bak moet om niet volledig weggespeeld te worden is Emma Stone (ze blijft toch leuker met rood haar), die hier laat zien echt meer in huis te hebben dan romcoms en Spidey’s liefje te spelen, want zij houdt zich sterk staande tegenover Keaton en Norton. Edward Norton neemt zijn eigen imago fantastisch op de hak of zou hij stiekem toch echt zo zijn? Zijn karakter zoekt altijd het randje van het toelaatbare op en gaat hier regelmatig overheen. Wat hij hiermee wel voor elkaar krijgt is dat hoofdrolspeler Michael Keaton net als zijn karakter Riggan geen moment mag verslappen en dat doet hij dan ook geen moment (Michael Keaton dan he). Hij weet van Riggan een personage te maken waar je, ondanks al zijn makken, wel van gaat houden en misschien nog wel belangrijker begrip voor op kan brengen. Birdman is een komedie, maar wel eentje met wrange humor en een hoop verwijzingen naar de gang van zaken hoe het soms vergane helden kan vergaan met hier en daar een mooie steek richting tja vind dat zelf maar uit. Dit is typisch zo’n film waar je zo min mogelijk over moet lezen maar gewoon moet zien.

Oscar nominaties:

Alejandro Gonzales Inarritu, John Lesher en James W. Skotchdopole – Beste film Gewonnen

Michael Keaton – Beste mannelijke hoofdrol

Edward Norton – Beste mannelijke bijrol

Emma Stone – Beste vrouwelijke bijrol

Alejandro Gonzales Inarritu – Beste regisseur Gewonnen

Alejandro Gonzales Inarritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris en Armando Bo – origineel script Gewonnen

Emmanuel Lubezki – Best camerawerk/cinematografie Gewonnen

Jon Taylor, Frank A. Montano en Thomas Varga – Sound mixing

Aaron Glascock en Martin Hernandez – Sound editing

 

 

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar