Site pictogram Movie Addicts

Review Bodkin Ras

bodkin_ras_12022096_st_1_s-low

Bodkin Ras is een film die op een bepaalde manier redelijk toepasselijk is voor dingen die momenteel gaande zijn in Europa. Zeker als het gaat om mensen die naar andere plekken verhuizen om hun verleden achter te laten.

Bodkin Ras is een mysterieuze man die naar een klein Schots dorpje verhuist, nadat er iets mis is gegaan met Bodkin in Nederland. Mensen hebben zo hun verdenkingen als de mysterieuze jongen het dorp inkomt. Toch zijn er ook mensen die hem accepteren. Dit zijn de types die net als hij een duister verleden hebben, of hier nog steeds in leven. De film doet iets bijzonders en is een soort docu-fictie. Dit betekent dat echte verhalen van de inwoners verworven zijn in een fictief verhaal. Dit is mogelijk gedaan om de emotionele impact van de film een extra duwtje te geven.

Een van de meest belangrijke inwoners van het Schotse dorpje Forres is Eddie Paton. Hij is een hekken bouwer die Bodkin aanneemt nadat hij bij zijn eerder baan wordt ontslagen. De eerlijkheid van Paton maakt hem overduidelijk een van de beste en intrigerende personages in deze bijzondere film. Ook Paton heeft een zwaar verleden. Een van de andere personages is Lily. Zij is een tiener die maar al te graag het platteland wil verlaten om terug te keren naar London waar ze is geboren. Bodkin en lily krijgen natuurlijk een bepaalde relatie, aangezien Lily wel is aangetrokken tot de mysterieuze act die Bodkin opzet.

Het is af en toe moeilijk om de lijn te trekken tussen wat er nou precies allemaal echt is en wat niet. Dit is misschien wat hier en daar de emotionele kracht van de film onderuit haalt. Acteur Sohrab Bayet, die Bodkin speelt, is de enige professionele acteur in de film. Hij speelt zijn “outsider” goed. Zeker als je bedenkt dat alle andere mensen in de film zichzelf spelen. Toch vind ik dat ook de bewoners van het dorp allemaal redelijk nuchter in de film overkomen en dit maakt de docu-fictie niet misplaatst.

Deze bijzondere manier van film maken is soms wat afleidend en verzwakt hier en daar wat punten in het verhaal, die juist door deze manier harder bij de kijker hadden moeten aankomen. Wat we van Bodkin Ras leren is dat ook het leven op het platteland zwaar is. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, zelfs in het dorpje Forres hebben mensen bijzondere verhalen te vertellen.

Filmthuis is de nieuwe online zaal van je filmtheater waar je een selectie van hun films on demand kan zien. Even geen tijd om naar de bioscoop te gaan, maar je wilt wel de nieuwste films zien? Bezoek je eigen filmtheater ook eens vanuit huis.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar