Site pictogram Movie Addicts

Review Bone Tomahawk

Untitled(16)

Kurt Russel in een Western is natuurlijk niets raars aan, maar Bone Tomahawk schijnt niet een gewone western te zijn. Een mooie titel voor een festival dus (hoewel gezien het horror thema ik hem eerder bij Imagine zou verwachten).

In een rustig stadje in het wilde westen weet de sheriff Hunt (Kurt Russel) de orde te handhaven. Wanneer de vreemdeling Purvis verschijnt ruikt hij direct onraad en na een kleine aanvaring gooit hij deze rover de cel in, niet wetende dat hij hierdoor iets gruwelijks in werking heeft gezet. Wanneer de plaatselijk arts Samantha voor de gewonde Purvis moet zorgen worden zij, Purvis en een hulpsheriff ontvoerd door, naar wat het schijnt, indianen. De sheriff gaat samen met de hulpsheriff Chicory (Richard Jenkins), een lokale kracht Brooder (Matthew Fox) en de gewonde man van Samantha Atrthur (Patrick Wilson) op reddingstocht. Ze worden echter gewaarschuwd dat het geen gewone indianen betreft en onderweg komen ze erachter wat dat precies inhoud.

Bone Tomahawk is zo een film die je in twee delen kan verdelen. Het eerste deel is een trage dramatische western waarbij je als kijker het vooral te doen hebt met Patrick Wilsons karakter Arthur, welke volhardend tegen ieders advies wel met de missie meegaat om zijn vrouw te redden. Verder valt de wisselwerking binnen de groep op, die na elke obstakel ook meer onderlinge spanning oplevert. Het tempo is echter traag en daar moet je van houden. Kurt Russel is hier in tegenstelling tot the Hateful Eight minder spraakzaam, maar straalt een bepaalde autoriteit uit wat hij in het verleden al vaker succesvol deed in westerns. Matthew Fox speelt met verve de onderkoelde killer Brooder wie niet omkijkt naar een lijk meer of minder. Richard Jenkins fungeert als het geweten binnen de groep mannen, die de gewaagde reddingstocht ondernemen. Wanneer men dichterbij het stuk komt waarbij de confrontatie redding moet bieden wordt Bone Tomahawk ineens een stuk bloederiger en zitten er een paar stukken waarbij de ouderwetse western fans liever wegkijken, maar old school Gore fans van zullen smullen. Is Bone Tomahawk hierdoor on evenwichtig? Nee, absoluut niet. Het beperkt alleen zichzelf in het publiek wat het wilt aanspreken waarbij veel horrorfans het eerste stuk van de film maar matig zullen waarderen en westernfans ietwat afgeschrikt zullen worden door het laatste gedeelte.

Mijn Cijfer: 7, ik kan alles wel handelen zolang de acteurs en het verhaal werken, maar begrijp veel mensen zich laten afschrikken door een van de twee genres welke hier de boventoon voeren.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar