Site pictogram Movie Addicts

Review Booksmart

Booksmart maakt eerder dit jaar een succesvolle run langs verschillende festivals en kreeg daarbij lovende recensies. Ik kijk niet veel trailers meer maar werd wel getriggerd om deze te kijken en ik kreeg zowaar een Superbad gevoel erbij, wat ik nog altijd een hilarische film vind. Het risico is dan natuurlijk wel dat ik hem veel ga vergelijken en dat teleurstelling om de hoek komt kijken. Ik mocht de film zien tijdens een voorpremière in het bijzijn van een grote groep net afgestudeerde middelbare scholieren en mocht me daarbij OUD voelen aangev=zien het alweer 20 jaar geleden was dat ik mijn diploma binnenhaalde without getting straight A’s but giving zero F’s.

Molly an Amy zijn twee echte buitenbeentjes, maar samen absolute BFF’s. Na jaren zwoegen hebben beide dames hun toegang tot top universiteiten dik verdiend terwijl hun klasgenoten in hun ogen veel te vaak aan het feesten of laterfanten waren. WanneerMolly er echter achter komt dat een groot deel van haar jaargenoten naar dezelfde of gelijkwaardige universiteiten gaat besluiten de dames op hun laatste avond als Highschool studenten toch een keer de bloemetjes buiten te zetten met alle gevolgen van dien.

Het verhaal schreeuwt om een berg coming of age en highschool buddy clichés en eerlijk is eerlijk die komen ook echt voorbij. Van de rector welke opgescheept zit een overijverige klassenvertegenwoordiger (Molly) tot een coole TILF (vul zelf maar in). Van de populaire jocks tot de leeghoofden tot types welke veel te hard proberen cool te zijn. Maar wees eens eerlijk, dit soort types heb je ook overal en dat was 10, 20, 30 en 40 jaar geleden ook al. De film onderzoekt geen nieuwe paden maar bewandeld de reeds bekende op een eigen en frisse wijze. De humor is vaak sarcastisch van aard maar even zo vaak vulgair, subtiel en verrassend en dat zorgde ervoor dat ik meer dan eens met tranen in mijn ogen dubbel lag van het lachen. Let wel ik kan nooit meer normaal naar een pandaknuffel kijken. Dit alles werkt alleen wanneer je hoofdrolspelers, in dit geval Kaitlyn Dever (Amy) en Beanie Feldstein (Molly), vanaf het begin een warm hart toedraagt. Dit is in het geval van Amy makkelijk aangezien deze jonge dame ook nog eens lesbisch is en daarvoor uitkomt. Verder is zij de meer onzekere van de twee. Molly is wat dat betreft harder en overtuigd van zichzelf, maar misschien daarom de klap bij haar harder aan. De twee maken een bijzondere reis door op deze avond waarbij ze zichzelf, elkaar en hun klasgenoten op een andere manier gaan zien. Is dat cliché? Ja, misschien wel. Werkt het? Jazeker!!! Naast de twee dames Welke van begin tot eind overtuigen, weten de bijrolspelers een leuke toevoeging te zijn en zitten er meerdere geslaagde running gags in de film waarbij de term WTF zelfs bij de kijker zal ontsnappen. Zelfs het einde is (godzijdank) niet al te zoetsappig en weet daarbij de toon van de film vast te houden. Booksmart is daarmee een volwassen highschool komedie geworden welke werkt, maar daarbij ook de scholieren serieus neemt en de verschillende stereotypes ook buiten hun standaard baantjes laat kleuren. Maar bovenal schotelt debuterend regisseur Olivia Wild ons een heerlijke komedie voor welke zeker voor jongere is maar ook voor de meer volwassen kijker te genieten is.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar