Site pictogram Movie Addicts

Review Bridge of Spies

Tom-Hanks-in-Bridge-of-Spies

Bridge of Spies vertelt het verhaal van James Donovan (Tom Hanks), een advocaat gespecialiseerd in verzekeringsclaims. Als de CIA hem op, een zo goed als onmogelijke, missie stuurt, om de onderhandelingen te leiden over een gevangengenomen Amerikaanse U-2 piloot en de verdediging van een in Amerika gevangen genomen KGB spion op zich te nemen.Nu bevindt Donovan zich plotseling in het middelpunt van de koude oorlog.

Bridge of Spies is een drama film en speelt zich af tijdens de koude oorlog. Het verhaal ervan komt een beetje traag op gang en de spanning begint dan ook pas een beetje halverwege de film. Tom Hanks overtuigd in de hoofdrol en sleept de kijker mee in zijn strijd om Rudolf Abel voor de doodstraf te behoeden en zo een ruil te bewerkstelligen. De emotie die hij hierin legt kwam sterk over, maar er bleef ruimte voor wat relativerende humor. Grote onbekende Mark Rylence (vooral carrière gemaakt op toneel) weet ook te overtuigen als Rudolf Abel, die vecht voor zijn vrijheid. Steven Spielberg schotelt ons een schaakspel voor waarbij alles in het werk wordt gezet om een ruil niet te laten mislukken. Bridge of Spies zit vol drama en humor en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, wat op sommige momenten voor mij ook een traantje deed wegpinken. Ik had persoonlijk meer actie verwacht, maar vond het toch een sterke onderhoudende film.

Graag vertel ik ook een stukje over de koude oorlog. De Koude oorlog was een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld in de tweede helft van de 20e eeuw. Het kapitalistische westerse blok, inclusief Nederland, België en Suriname, werd geleidt door de Verenigde Staten (VS). De communisten stonden voornamelijk onder leiding van de Sovjet-Unie (USSR) of waren verbonden met communistisch China. Voor het Westen werd ook wel de term “eerste wereld” gebruikt, terwijl de communistische wereld de “tweede wereld” was. Voor de landen die noch bij het kapitalistische, noch bij het communistische blok hoorden, werd de aanduiding derde wereld gebruikt, een begrip dat tegenwoordig voor ontwikkelingslanden gebruikt wordt. De term “koude oorlog” (van het Engelse cold war) werd voor het eerst gebruikt door de schrijver George Orwell in 1945, in een essay in de Tribune, waarin hij waarschuwde voor een nieuwe wereldorde van totalitaire staten.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar