Site pictogram Movie Addicts

Review Brimstone

brimstone_48050676_st_9_s-low

Martin Koolhoven had een droomproject, en na hard werken kreeg hij het ruim een jaar geleden van de grond. Brimstone ging een paar maanden geleden tijdens het filmfestival in Venetie in premiere.  Naast sterren Carice van Houten en Guy Pierce, welke een relatie plus kind overhielden aan deze film, schittert Dakota Fanning in de hoofdrol in deze film, welke tot nog toe verdeeld ontvangen werd.

Liz is een jonge vrouw die getrouwd is met Eli, een oudere man. Samen met hun dochter en een zoon uit zijn eerder huwelijk vormen ze een gelukkig gezin, wat ook aanzien verdiend binnen de gemeenschap. Liz stelt zich beschikbaar als verloskundige en is daarbij ook geliefd, tot de dag dat er een nieuwe dominee verschijnt. Deze man lijkt het tot zijn levensdoel te hebben gemaakt om Liz der leven kapot te maken. Liz wil ook niets liever dan verdwijnen, maar valt er weg te komen van dit figuur dat zich door niets en niemand lijkt tegen te houden?

Martin Koolhoven heeft zijn film in vier hoofdstukken verdeeld die de gehele geschiedenis van hoofdpersoon Liz, Dakota Fanning, beschrijft. En voor de teerdere zieltjes onder ons, een mooie geschiedenis is het zeker niet. Persoonlijk vond ik het eerste hoofdstuk het hardste overkomen, mede omdat je geen reverentie kader hebt over de geschiedenis van Liz of de dominee. Wanneer deze geschiedenis in de andere hoofdstukken uit te doeken gedaan wordt ga je alleen maar meer walgen van de personage van Guy Pierce en bewondering krijgen voor het personage Liz en de fantastische acteerprestatie welke Dakota Fanning hier neerzet. Een figuur wat zoveel te verduren krijgt, maar tot het einde toe levenslustig over te laten komen en dat bijna zonder dialoog is een prestatie op zich en plaats Dakota samen met haar zusje Elle (o.a. The Neon Demon) tot de hogere regionen van de jongere actrices. Naast Dakota schittert Guy Pierce in de rol van The Reverend, als misschien wel een van de grootste smeerlappen welke ik ooit op het grote scherm heb mogen zien. Zijn fascinatie voor Liz wordt later duidelijk in het verhaal, maar maakt hem er niet bepaald geliefder op. Het aparte is dat Guy Pierce en Carice van Houten een relatie aan deze film hebben overgehouden, aangezien ze niet bepaald als liefhebbend stel te zien zijn. Buiten Dakota Fenning schittert de jonge Emilia Jones als de jonge Joanna. Een jonge actrice dat duidelijk wat in haar mars heeft en mij verraste met een stuk overtuigende Nederlandstalige tekst. Ja, Nederlands wordt er ook gesproken en daarbij zien we een aantal Nederlandse acteurs de revue passeren in kleine rolletjes. Het verhaal zelf wordt sfeervol verteld en in beeld gebracht door Martin Koolhoven. Zo komt hij geregeld met wat schokkende beelden op de proppen, maar laat af en toe ook dingen aan de fantasie over. Voor mijn gevoel hield hij dat ook goed in balans waardoor ik niet volledig afgestompt de film verliet. Martijn heeft ook geregeld wat symbolische elementen in de film verwerkt waarvan sommige er misschien wel heel dik bovenop liggen, maar wat mij betreft niet storend overkomen. Brimstone is zware kost die je niet zozeer gaat kijken voor je plezier, hoe gek dat ook klinkt, want vrolijk kan je er niet van worden. Er gebeurd zoveel narigheid dat menigeen hierdoor afgeschrikt zou raken. Kun je hier wel tegen dan wordt je beloond met een zware, maar sterk geacteerde western vol met prachtig camera werk en een ijzersterke soundtrack.

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar