Site pictogram Movie Addicts

Review Broeders (Nu in de bioscoop)

Review Broeders (Nu in de bioscoop)

Ahmed Akabi behoort al een tijd tot de gevestigde orde van acteurs in Nederland en heeft er mede voor gezorgd dat acteurs van Marokkaanse afkomst niet altijd meer getypecast werden. Meestal schittert hij in meer komische rollen en films, maar zo af en toe laat hij zijn gezicht ook in dramatischer werk zien. Broeders beloofd zo’n film te zijn met het zware thema van een islamitische jongen welke naar Syrië is getrokken en geradicaliseerd lijkt te zijn.

’s Avonds wordt een gezin van Marokkaanse afkomst van hun bed gelicht. De politie is op zoek naar de jongste zoon Yasin. Yasin lijkt namelijk geradicaliseerd en is naar Syrië getrokken. De ouders zijn radeloos en de vader wilt direct zijn zoon gaan halen. Zijn twee oudere broers Hassan en Mourad besluiten dat dit niet gaat en gaan zelf op zoek. Hassan en Mourad zijn wat dat betreft totale tegenpolen waarbij Mourad in het dagelijks leven komiek en acteur is terwijl Hassan een beroeps militair is. De twee mannen moeten de onderlinge verschillen opzij zetten om hun broertje terug te vinden en te overleven in een door oorlog verscheurd land.

Broeders is in de basis een dramafilm waarbij Ahmed Akabi zorgt voor de komische noot. Broeders tikt echter wel meerdere boxjes aan waardoor dit geen standaard sociaal drama wordt. Naast het risico van radicalisering komt ook het aanzien binnen de Marokkaanse samenleving aan bod. Wanneer het verhaal van Yasin duidelijk wordt blijkt dat ieder zijn eigen redenen heeft om bepaalde beslissingen te nemen. Dit maakt natuurlijk niet alles goed, maar wel begrijpelijk. Zelfs iemand die liefdevol en vredelievend is kan door onrecht een andere kant opgestuurd worden. Gelukkig is daar familie welke al kibbelend elkaar op het rechte pad wilt houden. Broeders kent een sterke opbouw met de inval welke je meteen weet te grijpen door het confronterende karakter. Het is vervolgens aan de wissel werking va Ahmed Akabi en Walid Benmbarek te danken dat de film boeiend blijft. Deze twee ervaren acteurs zijn goed aan elkaar gewaagd. Wat mij positief verraste was dat Bilal Wahib weer een hele sterke performance neer zette als de jonge Yasin. Nadat ik hem in Fissa voor het eerst zag toont hij zich steeds meer als een sterke veelzijdige acteur welke laat zien te kunnen overtuigen in verschillende rollen. Broeders is een gelaagd drama geworden welke mede door de cast als zeer geloofwaardig overkomt.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar