Site pictogram Movie Addicts

Review Carmen y Lola

Het Spanish Film Festival vierde dit jaar zijn lustrum en uiteraard ging dat gepaard met premières, afterparties en Q&A’s. Wij gaan ervoor om een aantal titels uit te lichten welke zeker de aandacht van het publiek verdienden tijdens het festival, maar welke nu ook te zien zijn in filmhuizen en via Picl.

Carmen y Lola vertelt het verhaal van de jonge Lola welke opgroeit binnen de Roma gemeenschap in Madrid. Zij is een beetje een buitenbeentje vergeleken met andere Roma meisjes. Zij gaat nog actief naar school en wilt iets anders dan een simpele huis vrouw worden welke leeft voor haar man en gezin. Hoe anders is het bij Carmen welke een jaar ouder is, maar het Roma leven omarmt en een verloving aangaat. Wanneer de twee elkaar ontmoeten voelen beide een aantrekkingskracht. Iets waar Lola in eerste instantie meer aan toe wilt geven dan Carmen. Maar wanneer er toch wat opbloeit komen er dankzij Carmen der situatie en het feit dat ze uit de Roma gemeenschap komen voor grote problemen.

Carmen y Lola is in de basis een mooi en ingetogen liefdes verhaal, maar niet een gewoon liefdes verhaal, nee een onmogelijke liefde. De twee hoofdrolspeelsters Zaira Romero en Rosy Rodriguez delen een natuurlijke chemie maar zetten beiden ook een andere type Roma meisje neer. Het is extra bijzonder aangezien regisseur Arantxa Echevarría ervoor koos om met grotendeels onervaren acteurs uit de Romagemeenschap te werken. Dit geeft de film wel wat authentieks, maar bewijst ook het lef van de filmmaker en de cast. Buiten de controversiele liefdesgeschiedenis van Carmen en Lola worden ook andere zaken binnen de Romagemeenschap toch best kritisch benaderd. Zonder de wereld van de Roma belachelijk te maken gunnen de makers ons wel een kijkje in deze wereld. Dit zorgt er mede voor dat de film echt aanvoelt. Wat betreft de acteerprestaties overtuigen deze en met name richting het einde zal de film menigeen in het hart weten te raken dankzij het sterke natuurlijke spel van de cast. Carmen y Lola zal van later dit jaar ook in filmhuizen te zien zijn, maar voor wioe niet kan wachten is dit een van de aanraders van het Spanish Film Festival in Amsterdam.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar