Site pictogram Movie Addicts

Review Caught in the Net (Nu te zien op Picl)

Review Caught in the Net (Nu te zien op Picl)

Sinds een week is via Picl de documentaire Caught in the Net te zien. een gewaagde documentaire uit Tjechië waarbij de makers jong uitziende actrices inzetten om te zien hoe jonge meisjes benaderd worden door oudere mannen op het internet. Het is een gewaagd en controversieel onderwerp wat al jaren speelt. Zo zette politie op een gegeven moment een digitaal personage in om online pedofielen op te sporen, maar er zijn ook mensen die voor eigen rechter spelen na zelf uitgevoerd onderzoek.

De makers hebben met hun opzet ervoor gekozen jonge volwassen actrices te gebruiken welke ook door zouden kunnen gaan voor een 12 jarig meisje. Na een selectie waarbij meerdere jonge actrices zich aangemeld hebben komen de eerste schokkende feiten al aan het licht, zo blijkt het meerendeel op jonge leeftijd zelf slachtoffer te zijn geweest van de praktijken welke de makers aan het licht willen brengen. Nadat de 3 actrices zijn geselecteerd worden er drie meisjes kamers opgezet en onschuldige jeugdige profielen opgezet op verschillende sites zoals Facebook, Instagram, Omegle en meer van dat soort sites. De regels zijn simpel de meisjes spreken niemand zelf aan en stellen zelf niets voor wat niet zou mogen en als uitlokking gezien kan worden. De vraag na het eerste contact is eigenlijk altijd: “Vind je het geen probleem dat ik nog maar 12 ben?” Uiteraard is er ook continue begeleiding voor de dames vanwege de impact van dergelijke gesprekken.

Het wordt al snel duidelijk dat er behoorlijk wat, ik zeg het toch maar gewoon smeerlappen online te vinden zijn. Smeerlappen omdat niet iedereen gekwalificeerd kan worden als pedofiel, iets wat ook in de documentaire naar voren komt. Na de eerste gesprekken blijkt al snel dat je verschillende types hebt die de meisjes aanspreken. Van mannen die snel hun geslachtsdelen tevoorschijn toveren en met regelmaat direct beginnen te masturberen, tot mannen welke een band proberen op te bouwen met de nodige bijbedoelingen. Het wordt al snel duidelijk dat dit de gevaarlijkste groep is. Een van de schokkendste dingen die je kan gebeuren wanneer je duikt in een dergelijk onderwerp is dat er iemand voorbij komt die je kent, iemand die ook nog eens dagelijks met kinderen werkt. Caught in the Net is zeker geen lichte kost, iets wat behoorlijk duidelijk wordt gezien ook de begeleiding van de 3 actrices welke continue worden bijgestaan door psychologen. Ik zal niet strooien met de cijfers, maar deze mogen toch zeker als schokkend ervaren worden. Zo blijkt dat het internet niet alleen mensen in deze tijd toch samen kan brengen, maar dat het ook een plek is waar mensen met kwade bedoelingen in schuilgaan. Het laat ook zien dat social media iets is waar je als ouders wel degelijk een vorm van controle moet hebben op de bewegingen van je kinderen op het internet want laten we wel wezen een 12 jarige is een stuk minder weerbaar tegen mensen met kwade bedoelingen al is het op afstand op het internet. Caught in the Net geeft een redelijk goed beeld van het onderwerp en de impact. Het feit dat de politie ook in het materiaal is gedoken voor onderzoek geeft aan dat de makers behoorlijk goed te werk zijn gegaan. Dit maakt deze docu geen vrolijke kost maar laat je daardoor niet weerhouden want het onderwerp is hoe pijnlijk ook boeiend van begin tot einde.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar