Site pictogram Movie Addicts

Review Dark City Day 6 #myownimaginefestival

Review Dark City Day 6 #myownimaginefestival

Waar in eerdere jaren Horrorfilms er standaard vandoor gingen met de Silverscreamaward kwam daar in 1998 verandering in met Dark City. Deze bijzondere science Fiction film brak niet geheel onterecht met deze trend. Het grappige is dat Dark City verder slechts bescheiden scoorde terwijl een jaar later The Matrix kwam welke veel raakvlakken kent met deze film en we weten wel hoe grote impact die film had. Ik vond het vooral leuk om deze bijzonder science fiction film weer eens te kijken waarin Rufus Sewell eens geen slechterik speelde.

John Murdoch wordt wakker in bad niet wetend wie hij is. Met een lijk in hetzelfde appartement weet hij wel dat hij weg moet wezen. Stukje bij beetje krijgt hij flarden geheugen terug, maar in hoeverre kan hij deze herinneringen vertrouwen? Ondertussen maakt een vastberaden rechercheur jacht op een moordenaar waarbij John verdachte nummer 1 is, als ook een groep mysterieuze mannen met bijzondere gaves.

Dark City werd geregisseerd door Alex Proyas welke hiervoor naam had gemaakt met The Crow (geslaagde doch tragisch laatste film van Brandon Lee). Hij combineert hiermee een spannende film noir met science fiction op een zeer geslaagde wijze. Het script is gebaseerd op een verhaal van David S Goyer welke later furore maakte met schrijfwerk voor onder andere The Dark Knight trilogie. Wat verhaal betreft zit het dus wel goed met Dark City. De cast mag op zich ook wel indrukwekkend genoemd worden met Rufus Sewell, Kiefer Sutherland en Oscarwinnaars Jennifer Connoly en William Hurt. Allen zitten lekker in hun rol wat het geheel ook een stuk geloofwaardiger maakt. Daarbij ziet de film er nog indrukwekkend goed uit met geslaagde special en praktische effecten, effecten welke de tand des tijds (inmiddels ruim 20 jaar) nog altijd sterk overkomen. Ook het feit dat dat het altijd donker is wat de effecten ten goede komt, wordt goed verklaard en dus gebruikt. Wat betreft de raakvlakken met die andere klassieker welke wel een groot kassucces werd The Matrix zullen vele filmkenners niet om de de belangrijke thema’s kunnen zoals een chosen one welke vergelijkbare of sterkere krachten heeft dan de slechteriken / controleurs. Tevens worden mensen gecontroleerd en gemanipuleerd in het geloven van een alternatieve realiteit. Zo zie je maar dat ondanks dat een film sterk kan, maar dat timing van uitkomst alles bepalend is of een film een succes wordt of niet. Gelukkig wist Dark City bij Het Fantastische Film Festival wel te scoren en was daarmee zoals al vermeld de eerste Silverscreamaward winnaar welke geen horror betrof. De volgende titel welke ik op mijn plank heb liggen is Galaxy Quest de winnaar in 2000!!!

Funfact: Welke Australische actrice, welke wel een aardige naam in het horrorgenre heeft gemaakt, zien we in een korte bijrol als slachtoffer in deze film?

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar