Site pictogram Movie Addicts

Review Daymohk (Te zien in filmhuizen en thuis via Picl)

De documentaire begint met de situatie van Tsjetsjenie waar het deze eeuw best wel mis ging. De president werd afgezet en Poetin’s Rusland steunde de nieuwe president. Een burgeroorlog ontbrande welke uiteraard geen winnaars kende. Ramzan Achmadov is een zeer bekende danser en choreograaf uit Tsjetsjenië welke in eerste instantie het land ontvluchte om al snel terug te keren in een ontwricht land. Daymohk is de naam van zijn dansgezelschap welke vooral uit kinderen bestaat waarmee hij ook door Europa heeft getoured.

Ramzan is een man welke zijn invloed vooral heeft gebruikt om mensen te helpen en de cultuur van de Tsjetsjenen te bewaken via dans. Buiten dat is hij ook een familieman aangezien zowel hij, zijn vrouw en zijn kinderen nauw betrokken zijn en blijven bij het opleiden van dansers.

De documentaire toont beelden en interviews waarbij stukje bij beetje duidelijk wordt dat ondanks de invloedrijke positie van Ramzan ook hij veel te lijden heeft gehad onder de machts verschuiving in zijn land. Aan de andere kant wordt via interviews duidelijk wat hij voor veel mensen heeft betekend nu sommige van de jonge dansers volwassen zijn geworden. De makers hebben de tijd genomen om een reeel beeld te schetsen over de situatie van het land en die van Ramzan en zijn gezin zonder te veel te oordelen of schadelijke uitspraken uit te lokken. Want simpel gezegd de beelden zeggen genoeg over de gang van zaken en de situatie van Ramzan. Het blijft echter ook inspirerend te zien hoe hij blijft werken aan het behoudt van de cultuur en de dans welke uiteraard veelvuldig terug komt in deze documentaire. Verwacht geen opzienbarende openbaringen en je zult beloond worden met een intiem portret over man welke deels gevangen zit in een bepaald stramien, maar ondanks alles vecht voor zijn identiteit en dat van zijn land.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar