Site pictogram Movie Addicts

Review Days of Thunder

mobilelanding_daysOfThunder_background_main(1)

Begin jaren ’90 en Tom Cruise is definitief door gebroken. Met Top Gun als top verdienende titel was het nu tijd een ander gewaagd beroep te pluggen, dat van Nascar coureur. Met actie specialist Tony Scott (Top Gun) opnieuw aan het roer moest dit Tom Cruise zijn volgende hit worden.

Tom Cruise speelt Cole Trickle een jonge en nogal arrogante coureur. Hij wordt bij een nieuw team binnengehaald om met de auto van Harry Hogge (Robert Duvall) races te gaan winnen. Na een veelbelovende testrit gaat de relatie tussen Cole en Harry steeds stroever lopen, waarbij Cole het niet voor elkaar krijgt te finishen. Wanneer de twee echter toch een klik vinden begint het tij te keren en weet Cole zelfs ervaren coureur en concurrent Rowdy (Michael Rooker) het vuur aan de schenen te leggen. Na een zware crash beland Cole in het ziekenhuis en vind daar de liefde in hersenchirurg Claire Lewicki (Nicole Kidman). Na zijn herstel blijkt het racen echter een probleem te zijn en is het maar de vraag of hij nog in staat zal zijn op niveau terug te keren.

Days of Thunder is in de basis een typische formule film over een opkomend talent dat een tegenslag ondervind en zich dan weer weet op te richten. Tony Scott is wat dat betreft een bekwame regisseur die de focus genoeg op het racen weet te leggen om de tekortkomingen in het verhaal te verbloemen. De race scenes zien er namelijk top uit en sleuren je als kijker mee in de spanning van het racen. Zelfs nu met alle Fast&Furious films weten deze scenes nog steeds te overtuigen. Het verhaal springt redelijk van de hak op de tak en ook het romantische aspect komt, ondanks de klik van Cruise en Kidman, redelijk geforceerd over. Het is dan ook verder aan de cast te danken dat het verhaal nog wel als geheel werkt, met Tom Cruise voorop die zijn imago als leading man en idool voor vrouwen verder opkrikte. Leuke feitjes zijn dat Tom Cruise en Nicole Kidman niet lang nadat de film uitkwam trouwde (Saillant detail Cruise zou Kidman persoonlijk hebben uitgekozen voor de rol). De scene waarin Cruise op de auto van Cary Elwes (Russ Wheeler) inbeukt na de race is gebaseerd op een waargebeurd incident. Vele karakters zijn gebaseerd op echte coureurs of andere mensen binnen de race wereld. Cruise mocht destijds, tegen zijn wil in, de race stunts niet zelf uitvoeren vanwege verzekeringskwesties, tegenwoordig mag hij echter wel aan de buitenkant van een opstijgende vliegtuig hangen. Days of Thunder is dan wel niet de sterkste film van Cruise, maar deze blijft nog altijd zeer vermakelijk voor Cruise en autorace fans.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar