Site pictogram Movie Addicts

Review De Beentjes van Sint-Hildegard

Review De Beentjes van Sint-Hildegard

En toen was het tijd voor iets heel anders, want het komt niet vaak voor dat we hier in huis Nederlandstalige films kijken buiten de jeugdfilms om. Dat komt mede doordat er veel formule werk de afgelopen jaren wordt geproduceerd. Daarbij doen de meeste films het ook niet meer zo bijster goed in de bioscopen dus was het wachten op iets anders. Dat kwam afgelopen jaar in de vorm van De Beentjes van Hildegard de nieuwe film van formule koning Johan Nijenhuis geschreven door Herman Finkers welke ook de hoofdrol speelt. Een Nederlandstalige film welke een regelrechte hit bleek in de bioscoop ondanks of misschien wel dankzij het dialect waarin de acteurs spreken in deze film.

Jan is al ruim 35 jaar gelukkig getrouwd met Gedda. In deze tijd regelt Gedda alles voor hem. Wanneer zijn schoonvader komt te overlijden en hij ondervind dat deze man eigenlijk nooit zijn eigen dromen heeft kunnen najagen mede door het dwingende en controlerende karakter van zijn schoonmoeder. Hierdoor gaat Jan zich zelf ook afvragen of hij wel gelukkig wordt van zijn situatie waarbij de liefde van Gedda hem steeds meer gaat benauwen. Jan besluit drastische stappen te ondernemen met alle gevolgen van dien.

De Beentjes van Sint Hildegard komt onlosmakelijk uit de pen van Herman Finkers rollen. Het verhaal is doorspekt met de gortdroge humor waarmee hij furore maakte bij zijn cabaret voorstellingen. Dat is gelukkig niet het enige waar deze film om draait. Waar menige romantische komedie draait om het vinden van de liefde draait het in deze film om hoe om te gaan met de liefde waarbij deze ook wel eens als verstikkend ervaren kan worden. De manier waarop Jan hiermee omgaat is briljant en schrijnend tegelijk. Dit geeft tussen het lachen door de kijker ook stof tot nadenken, net als bij de shows van Herman Finkers vaak het geval is. Het grappige is dat buiten de relatie van Jan en Gedda ook hun ontstaansgeschiedenis aan bod komt net als de relaties van hun kinderen. Het grappige is dat zijn oudste dochter daadwerkelijk in een beklemmende relatie zit. De onderlinge chemie van de gehele cast werkt vanaf het begin waarbij iedereen ook de ruimte krijgt om op zijn of haar manier te stralen in dit verhaal. Natuurlijk moet je als kijker wel een beetje houden van de droge humor zoals de fans van Finkers wel gewend zijn. De Beentjes werkt vanaf het begin waarbij de speech van (klein)zoon perfect de toon van de film weergeeft. Open, eerlijk en in veel gevallen toch behoorlijk herkenbaar. Ja de acties van Jan gaan ver, maar maken we niet allemaal wel eens vreemde sprongen als het gaat om de liefde? De Beentjes staat garant voor ruim 1,5 uur vermaak en is het zien zeker waard!

Trailers

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar