Site pictogram Movie Addicts

Review De Piraten van Hiernaast

Review De Piraten van Hiernaast

Nederland heeft een rijke historie als het aankomt op verfilmingen van kinderboeken. Dat een boekenserie als de Piraten van Hiernaast ook een verfilming zou krijgen is niet heel verwonderlijk. Een burgerlijke gemeenschap welke wordt opgeschrikt door zeer aanwezige buitenstaanders is een perfect recept voor avontuur en hilariteit op papier, maar werkt het ook op een scherm?

Het saaie stadje Zandwijk aan zee wordt opgeschrikt door de komst van de piratenfamilie Donderbus. Deze familie van Piraten is natuurlijk heel anders vergeleken met de verder zeer burgerlijke bewoners. Michiel welke naast de piraten woont sluit al snel vriendschap met Billie de zoon van Hector en Betsie Donderbus. Wanneer Knokige Krelis, de aartsvijand van de familie Donderbus, ten tonele verschijnt komt de vriendschap tussen Billy en Michiel onder druk te staan. Zal Michiel weer een vriend kwijtraken, of weten de jongens samen met buurmeisje Elizabeth Knokige Krelis weten te verslaan.

Het gaat voor mij altijd twee kanten op met Johan Nijenhuis producties. Bij romantische komedies ben ik altijd bang voor een uitgekauwd formule werkje, maar wanneer het op jeugd/familiefilms aankomt weet hij hij er vaak een zeer vermakelijke film van te maken. Nu is hij bij De Piraten van Hiernaast niet betrokken als regisseur maar heeft als producent toch een vinger in de pap. De Piraten van Hiernaast is gebaseerd op de gelijknamige boekenserie en deze is door regisseur Pim van Hoeve zeer kleurrijk vertaalt naar het witte doek. Hierbij heeft hij ook wat risico’s durven te nemen door het creëren van het karakter van Elizabeth welke geen rol speelde in de boeken. Dit zodat er er ook een meisjes touch zit in het anders louter voor jongens geschikte verhaal. Wat dat betreft hebben ze met de casting van Celeste Holsheimer geluk gehad want zij doet het fantastisch lijkt zich ook helemaal thuis te voelen in haar scene’s. Waar het ongemakkelijk wordt is in de scene’s waarin zij meer als figurant fungeert, maar dit kan ook door gebrek aan ervaring komen. De jongens Michiel en Billy gespeeld door Matti Stooker en Samuel Beau Reurekas zijn gelukkig aan elkaar gewaagd en hebben zichtbaar veel lol samen en dat is heel belangrijk om geloofwaardig over te komen op de veelal jeugdige kijkers. Bij wie ook de lol ervan af spat zijn vrienden Egbert Jan Weeber en Tygo Gernandt als de piraten Hector Donderbus en Knokige Krelis. Ze gaan er vol overtuiging in en gooien de platgetreden piratenteksten er zonder schroom uit. Zoals het bij een goede jeugdfilm betaamd blijft de focus echter wel op de twee jongens waarbij als belangrijke thema hun vriendschap blijft staan. De basis van hoe lastig het soms kan zijn om vrienden te maken en het voorbijgaan aan vooroordelen is iets van alle tijden en volgens mij een van de belangrijkste thema’s welke ik graag in jeugdfilms zie omdat dat toch een van de belangrijkste dingen zijn tijdens het opgroeien. Wat de film leuk laat zien is dat het vaak de volwassenen zijn welke last hebben van vooroordelen en niet de kinderen. De Piraten van Hiernaast is zoals gezegd een kleurrijke film vol met kleurrijke en stereotypes figuren. Daarbij ziet het schip er heel leuk uit midden in de woonwijk en is het gezin inclusief Knokige Krelis fantastisch aangekleed als piraten. Tel daarbij de waakhaai op, welke er nog verrassend goed uitziet, en je hebt gewoon een zeer vermakelijke familiefilm welke met een speelduur van iets meer dan 90 minuten geen moment verveelt en leuk is voor jong en toch ook voor oud(ers)

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar