Site pictogram Movie Addicts

Review De Reünie

dereunie3000

Waar we internationaal gezien overspoeld worden met boek verfilmingen, is het in eigen land ook een paar keer per jaar raak. De Reünie is de zoveelste in de lange lijst aan boekverfilmingen van eigen bodem en met Thekla van Reuten en Daan Schuurmans in de hoofdrollen zijn we toch weer benieuwd in hoeverre deze geslaagd zal zijn. Een voordeel voor mij is dat ik het boek niet gelezen heb en me volledig op de film kon concentreren.

Na een burn-out keert de 35-jarige Sabine Kroese (Thekla Reuten) terug op haar werk. Al bij aanvang blijkt dat ze daar niet langer op haar plaats is. Ze heeft er geen vrienden meer en haar chef behandelt haar allesbehalve correct. Er is echter één lichtpuntje: de ontmoeting met de knappe Olaf van Oirschot (Daan Schuurmans), een man die ze zich herinnert uit haar tienerjaren. Ze zaten samen op school en hij was één van de vrienden van Sabine haar broer Robin. Tegelijkertijd zorgt de ontmoeting met Olaf er voor dat oude herinneringen uit haar jeugd boven komen drijven, herinneringen die ze ver weg had gestopt en misschien zelfs vergeten was. De aankondiging van een middelbare schoolreünie zet haar leven helemaal op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar hartsvriendin Isabelle. Nu, twintig jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabelle haar verdwijning.

De Reünie is zoals gezegd niet de eerste boekverfilming van eigen bodem en het zal ook zeker niet de laatste zijn. Het verhaal over hoofdpersoon Sabine, die in haar eigen getroebleerde herinneringen gaat graven naar een oplossing, bied vele mogelijkheden voor perceptie twists, waarin haar belevingswereld verschilt van wat er daadwerkelijk gebeurd. Ik heb het boek niet gelezen, maar ik vermoed dat hierin deze kansen ook niet zijn benut. Hierdoor is de film redelijk voorspelbaar geworden en zitten er verder weinig verassingen in het verhaal. Wat de film redt zijn de uitstekende vertolkingen van Thekla van Reuten en Daan Schuurmans welke zeer aan elkaar gewaagd zijn en zorgen voor wat ongemakkelijke momenten, welke uitstekend in dit verhaal passen. Ook de jeugdige cast weet grotendeels te overtuigen in de flashbacks, die duidelijkheid moeten verschaffen over wat er daadwerkelijk gebeurd is. Het probleem is echter dat het verhaal, zoals eerder gezegd, redelijk voorspelbaar is en misschien nog wel erger is dat het verloop zo is dat het je als kijker weinig doet wanneer alle kaarten op tafel lijken te komen. Ander probleem zijn een aantal onlogische acties die mogelijk in het boek beter zijn uitgewerkt, maar in de film vooral vreemd overkomen. De Reünie is het aanzien waard, maar of dat genoeg is om de menigte naar de bioscoop te lokkken?

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar