Site pictogram Movie Addicts

Review De Slag om de Schelde

Review De Slag om de Schelde

‘De Slag om de Schelde’ die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant. Hierbij lieten meer dan 10.000 personen het leven. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog, staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste veldslagen in West-Europa. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

In deze film staan 3 personages, en daardoor 3 kanten van de oorlog centraal. We hebben de jonge Nederlandse Marinus van Staveren (Gijs Blom), een soldaat die voor de Duitsers vecht. Die af en toe toch wel met zijn gevoel en moraal geconfronteerd wordt. De Nederlandse Teuntje Visser (Susan Radder), zij komt onverwachts in aanraking met het verzet en probeert hier haar draai in en mee te vinden. Ook volgen we de Britse glider piloot William Sinclair (Jamie Flatters), hij is onderweg naar Arnhem om daar de stad over te nemen van de Duitsers. Echter belandt hij noodlottig in Zeeland en moet zien te overleven, wanneer hij op gaat naar andere geallieerden. 

Susan Radder ken ik wel van een aantal films waar zij wat kleinere rollen heeft dan deze, en natuurlijk van Oogappels en de 12 van Schouwendam. Ik vind haar een goede actrice, die ook heel sterk is in het non-verbale, deze kan zij goed en geloofwaardig over te brengen. Met name bij een film als deze vind ik dat mooi om te zien, de angst, de twijfel, de tweestrijd alles is voelbaar. Susan Radder speelt Teuntje Visser, de dochter van de lokale dokter (die ook de gewonde Duitsers moet helpen), en werkt op het kantoor van de wethouder. Haar beste vriendin Janna (Marthe Schneider) runt de bakker, maar zit ook stiekem in het verzet, waar Teuntje niets van af weet. Door onvoorziene omstandigheden komt Teuntje hier achter en komt hierdoor in aanraking met het verzet. Gijs Blom ken ik niet zo zeer als acteur, hij heeft wel al aardig wat rollen op zijn zoals de hoofdrol in Pijnstillers, maar deze heb ik (nog) niet gezien. Gijs Blom speelt Marinus van Staveren, een Nederlander die voor de Duitsers vecht. Dit lijkt mij best wel een zware rol, maar hij zet deze heel geloofwaardig neer. Ook zijn innerlijke strijd, die langzaamaan begint te vormen, is goed voelbaar. Jamie Flatters is een Britse acteur, hij speelt de Britse glider piloot, die tegen willens en wetens van zijn vader toch richting de strijd gaat. Maar wanneer hij oog in oog komt te staan met de dood en verderf dat de oorlog met zich meebrengt is het toch wel anders dan hij van tevoren had kunnen indenken. Maar helaas is er geen weg meer terug en zal hij de strijd aan moeten gaan.

Ik heb deze film inmiddels twee keer gezien, de eerste keer was vorig jaar december, vlak voordat hij eigenlijk uit zou komen. Toen kwamen er steeds dingen tussen om een recensie te schrijven, waardoor ik deze nog een keer ben gaan kijken om mijn geheugen even op te frissen. Hierdoor ook meteen even gekeken of hij de 2de keer ook nog zo goed is. En dat is hij zeker! Ik ben gek op oorlogsfilms en zeker wanneer ze gebaseerd zijn op waargebeurde feiten. Wat ik mooi vond is dat alle acteurs van eigen afkomst zijn, voor de Britten zijn Britten gebruikt, voor de Duitsers gewoon Duitsers, hierdoor komt alles veel beter en geloofwaardiger over. In plaats van accenten die te veel wisselen en niet goed overkomen.

Het is geen film waarbij je van de ene veldslag in de andere gaat, er zit een vrij rustige opbouw in. Alles wordt op een eigen tempo verteld. Ik vind dat altijd de kracht bij een film die over de oorlog gaat. We weten allemaal dat er gevochten werd met het nodige geweld, schoten en explosies, maar er zit ook genoeg geschiedenis daaromheen wat deze oorlog maakt om nooit te mogen vergeten.

De Slag om de Schelde is een belangrijk stukje geschiedenis die een belangrijke rol speelde in de bevrijding van Nederland een half jaar later. Een belangrijk stukje geschiedenis die niet vergeten mag worden en het werd dan ook echt tijd om dit in beeld te brengen. Het was de bedoeling dat deze film eigenlijk in mei 2020 uit zou komen, als eerbetoon omdat het toen 75 jaar geleden was dat wij bevrijd werden. Helaas gooide corona roet in het eten en werd het uitgesteld naar december, ook dit werd wederom uitgesteld i.v.m. een lockdown. Nu was het dan eindelijk zover! Het is echt jammer dat deze niet vorig jaar uit kon komen, want dit had echt een mooi eerbetoon geweest voor alle strijders, veteranen en iedereen die de strijd heeft moeten verliezen in de tweede wereldoorlog en tijdens de Slag om de Schelde! Ben je gek op oorlogsfilms, ben je nieuwsgierig naar een stukje geschiedenis die belangrijk was voor Nederland, dan moet je deze zeker gaan kijken!

Trailer

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar