Site pictogram Movie Addicts

Review Doctor Strange

Marvel's DOCTOR STRANGE..L to R: The Ancient One (Tilda Swinton) and Doctor Stephen Strange (Benedict Cumberbatch)..Photo Credit: Film Frame ..©2016 Marvel. All Rights Reserved.

Strange, Doctor Strange is een voor Europese begrippen onbekendere stripheld die naar het grote doek is gebracht door Marvel. Wetende dat Marvel het heeft geproduceerd kun je alvast 3 dingen van te voren weten:

  1. Alles zit er slick uit, de special effects, de sets, de kleding, alles.
  2. Op een of andere manier is de wereld in acuut gevaar.
  3. Er zit een enorme markting campagne eromheen.

Aangezien de meeste meer weten van Marvel dan van Doctor Strange zal ik me vooral richten op Doctor Strange. Doctor Strange is een dokter die als neurochirurg bij de beste ter wereld hoort. Hier gedraagt hij zich ook naar: hij heeft een arrogante en betweterige houding. Dan verandert zijn leven compleet nadat hij een auto ongeluk krijgt en daarbij zijn handen verbrijzeld. Hierdoor kan hij niet meer opereren. Hopeloos opzoek naar een oplossing besluit hij naar het verre oosten te trekken voor antwoorden. Hier wordt hij in een afgelegen klooster getraind door ‘the ancient one‘, die het binnen zeer korte tijd moet opnemen tegen een kwaad welke de wereld wilt vernietigen.

Het verhaal is niet zo vernieuwend, maar de uitvoering gelukkig WEL. Na een wat makkelijk begin neemt de film je mee naar de wereld waarin dingen kunnen die je niet voor mogelijk houdt. Door op een speciale manier energie te vergaren en te gebruiken kan bijna alles. Zulke concepten hebben we vaker gezien, bijvoorbeeld in X-Men of Lucy, echter is het in Doctor Strange veel beter uitgewerkt en dat is niet makkelijk! Probeer telepathie of andere ‘mind bending’ krachten maar eens visueel te maken. Dit gebeurt erg goed in Doctor Strange, wat heel erg bijdraagt aan de vermakelijkheid van de film. Daarnaast kent het aardig wat zelfspot, waarin ze soms wel net iets te veel in doorslaan, maar over het algemeen werkt het. Dit geeft aan hoe belachelijk of cliché sommige gebeurtenissen zijn.De slechterik Kaecilius wordt vertolkt door Mads Mikkelsen. Mads Mikkelsen heb ik hoog zitten, en ook hier bewees hij waarom, door deze creepy guy te vertolken op een waardige manier. Echter vind ik dat zijn karakter wel iets meer achtergrond had mogen krijgen, dit kreeg je nauwelijks en de informatie die je kreeg, kwam doordat er over hem gesproken werd en dat vind ik een luie manier om een karakter uit te diepen. Bennedict Cumberbatch speelt Doctor Strange op een overtuigende manier zoals je ook van hem mag verwachten, waarbij hij overtuigd zijn Engelse accent achterwege heeft gelaten. Tilda Swinton overtuigd als de wijze en ietwat excentrieke Ancient One, maar ach wat kan zij eigenlijk niet. De verdere cast deed allemaal wat ze moesten doen en wat je van ze mag verwachten en fans van knokfilms zien ook nog even Scott Adkins voorbijkomen.

Het begin van de film voelt bijna als de remake van Batman Begins: een rijke en lichtelijk arrogante man gaat naar het oosten van de wereld om antwoorden en krachten te vergaren om uiteindelijk het kwade te bestrijden. En dan blijkt het ‘kwade’ ook nog eens dezelfde krachten te bezitten en te gebruiken. Daarna wordt er een deel Matrix meets Inception aan toegevoegd met verschuivende zwaartekracht en vechtscenes. Gezien het feit dat ik de vergelijking trek kan dit twee dingen betekenen en in dit geval is het een compliment, want de elementen uit deze twee films komen uitstekend tot leven. Doctor Strange is een spectaculaire actie film die zeer goed geproduceerd is en je voor bijna 2 uur vermaakt!

 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar