Site pictogram Movie Addicts

Review Dr. No

Untitled

53 jaar geleden alweer begon de langstlopende filmfranchise die er is met Dr. No. Destijds was dit een gewaagde actie, waarvan de studio nog niet echt het vertrouwen had dat een concept als deze zou werken. Met nieuwkomer Sean Connery in de hoofdrol werd eigenlijk het startsein gegeven voor het actiegenre, welke tegenwoordig vele franchises en toptitels kent.

Op Jamaica wordt een agent en zijn secretaresse vermoord, waarna MI6 een van hun agenten James Bond (Sean Connery) erop af stuurt om de boel te onderzoeken. Het bleek dat de plaatselijke agent een onderzoek was gestart naar een lokale wetenschapper, welke zich buiten beeld met mysterieuze zaken bezighoudt. James Bond weet zich snel in de kijker te spelen om zo via handlangers steeds meer te weten te komen over de mysterieuze Dr. No. Bij een surveillance actie op een nabij gelegen stukeiland, waarvan de lokale bewoners denken dat er een draak waakt, wordt James Bond samen met lokale schone Honey Ryder (Ursula Andress) gevangen genomen en komt hij oog in oog te staan met zijn vijand.

Dr. No is om te beginnen zo gedateerd als wat. Deze film is totaal niet meer te vergelijken met de bond films van de laatste twintig jaar. Is deze daarom het kijken niet meer waard? Nee, hij is zeker nog het kijken waard, niet alleen vanwege historische waarde omdat dit de eerste Bondfilm is. Maar ook omdat je kan zien dat bepaalde aspecten er vanaf het eerste moment in het karakter van Bond zaten, hier wel degelijk uitstekend neergezet door Sean Connery. Het speelse, maar ook het harde karakter van Bond, die geen confrontatie schuwt en hoewel veel vijanden het niet doorhebben wel degelijk goed in het oog heeft wat er om hem heen gebeurd. De special effects zijn tegenwoordig natuurlijk om te lachen, met name de tank vermomd als draak zal tegenwoordig vooral lachwekkend overkomen in plaats van angstaanjagend. Maar ook de auto achtervolgingen zien er tegenwoordig zoveel beter uit. Het verhaal echter weet nog steeds te overtuigen, waarbij James Bond stukje bij beetje het mysterie rondom Dr. No weet te ontrafelen. De vertolkingen zijn buitenbeeld zeer afwisselend en geloof het of niet maar Ursula Andress kreeg destijds een Golden Globe voor beste nieuwkomer, waarbij ze in een film van nu voor deze vertolking eerder een Raspberry zou ontvangen. Nee, Dr. No heeft de tand des tijds niet geheel overleefd en dat is op zich best logisch gezien alle vooruitgang op het gebied van special effects en filmen van actie scenes. Kan je je verplaatsen in de tijdsgeest waarin deze film gemaakt is dan wordt je gewoon vermaakt met de film waar het allemaal mee begon en alleen daarom vind ik het nog steeds een aanrader.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar toolbar